Komercinio nekilnojamojo turto naudotojams – VMI priminimas

Valstybinė mokesčių inspekcija primena, kad gyventojai ir įmonės, pernai turėję ar įsigiję komercinio naudojimo nekilnojamojo (NT) turto iki vasario 17 d. turi pateikti NT mokesčio deklaracijas ir sumokėti apskaičiuotus mokesčius. Įmonės deklaraciją taip pat turi pateikti ir už tą NT, kurį jos neterminuotai ar ilgesniam kaip vieno mėnesio laikotarpiui perėmė naudoti iš gyventojų.

VMI duomenimis, deklaracijas už praėjusius metus turi pateikti iš viso apie 52 tūkst. mokesčių mokėtojų (beveik 23 tūkst. gyventojų ir apie 29 tūkst. įmonių). To dar nepadarė apie 37 tūkst. mokesčių mokėtojų, tai yra beveik trys iš keturių turinčių deklaruoti ir sumokėti komercinio naudojimo nekilnojamojo turto mokestį.

Gyventojams nereikia mokėti mokesčio už tą NT ar jo dalį, kuris naudojamas socialinei globai ir priežiūrai, pajamoms iš žemės ūkio veiklos uždirbti, švietimo darbui, taip pat neapmokestinamas kapinių teritorijoje esantis turtas. Mokesčio mokėti nereikia ir už NT, kuris meno kūrėjo statusą turinčio asmens yra naudojamas kaip kūrybinės dirbtuvės individualiai kūrybinei veiklai vykdyti.

Jei nekilnojamo turto statyba įstatymo nustatyta tvarka nėra laikoma užbaigta ir jis faktiškai nenaudojamas, toks turtas, nepriklausomai nuo to, ar jo savininkas yra įmonė ar gyventojas, taip pat nėra apmokestinamas.

Už 2019 metus taikomas nuo 0,3 iki 3 proc. tarifas nuo apmokestinamo NT mokestinės vertės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių