Pereiti į pagrindinį turinį

Komisija vėl nepatvirtino naujo skalūnų dujų žvalgybos konkurso sąlygų

2015-02-03 14:33
BNS inf.
A. Ufarto/BFL nuotr.

Speciali komisija antradienį ir vėl nepatvirtino naujo skalūnų žvalgybos ir gavybos konkurso Tauragės-Šilutės plote sąlygų. Aplinkos viceministrės Daivos Matonienės teigimu, dabar komisija laukia atsakymų iš Finansų ministerijos.

"Einame prie baigimo. Dar liko keletas detalių, kurias reikia patikrinti, nes mes esame paprašę Finansų ministerijos iki sausio 28 dienos paaiškinimo dėl banko kreditingumo reitingų, nes yra nemaža įmoka ir nemažos investicijos, todėl turi būti atitinkama garantija", - žurnalistams po angliavandenilių išteklių naudojimo konkurso komisijos posėdžio antradienį sakė D.Matonienė.

Anot jos, gavusi ministerijos paaiškinimą, komisija turėtų galutinai patvirtinti konkurso sąlygas, tačiau viceministrė negalėjo tiksliai pasakyti, kada.

"Tai yra nemaža investicija - reikalaujamos minimalios investicijos ir įmoka, tai labai svarbu, kad laiduojanti finansinė institucija tai darytų patikimai. Finansų ministerijos bus išaiškinimas, ar mes esame gerai suformavę parametrus konkurso sąlygose", - BNS teigė viceministrė.

Lietuvos geologijos tarnybos vadovas Jonas Satkūnas žurnalistams po komisijos posėdžio sakė, jog tarnyba konkurso sąlygoms pritaria.

2012 metais skelbtame tarptautinime skalūnų dujų bei naftos paieškos ir gavybos Šilutės-Tauragės plote konkurse dalyvavo vienintelė pretendentė - JAV energetikos milžinė bendrovė "Chevron", tačiau po metų ji pasitraukė dėl reikšmingų pokyčių Lietuvos mokesčių, teisinėje ir reguliavimo aplinkoje, o pernai liepą uždarė savo biurą Vilniuje bei pardavė turėtas 50 proc. naftos bendrovės "LL investicijos" akcijas.

Minimali garantinė įmokatada siekė 1,2 mln. litų, o "Chevron" pasiūlė sumokėti apie 150 mln. litų.

Skalūnųžvalgybai Lietuvoje itin priešinosi Tauragės rajono Žygaičių bendruomenė, kuri baiminosi, kad tam naudojami metodai kenks aplinkai. Stabdyti pirmąjį skalūnų konkursą siūlė kai kurie politikai, kurių iniciatyva buvo priimtos jų gavybą griežtinančios įstatymų pataisos.

Nepatvirtintais duomenimis, išgaunamų skalūnų dujų ištekliai Lietuvoje gali siekti maždaug 100-120 mlrd. kubų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų