Konstitucinis Teismas vertins komercinių saulės jėgainių projektų apribojimą iki 2 GW

  • Teksto dydis:

Konstitucinis Teismas (KT) aiškinsis, ar maksimali komercinių saulės jėgainių projektų galia iki 2 gigavatų (GW) buvo apribota nepažeidžiant pagrindinio šalies įstatymo.

Seimo narių grupė prašo ištirti, ar tai numatančios pernai birželį Seimo priimtos Atsinaujinančių išteklių energetikos pataisos neprieštarauja teisinės valstybės principui, kuriuo valstybė įtvirtina ūkinės veiklos laisvę ir iniciatyvą.

Pataisos numato, kad komercinių saulės elektrinių suminė įrengtoji galia negali viršyti 2 GW, o ją pasiekus neišduodami leidimai prijungti jas prie tinklo.

BNS anksčiau rašė, kad dėl to naujų saulės elektrinių projektų vystytojai buvo priversti stabdyti darbus ir investicijas.

Portalas vz.lt skelbė, kad gruodžio 29 dieną l Valstybinės energetikos reguliavimo taryba (VERT) viešai paskelbė kol kas dar nepatvirtintą sąrašą, kuriame pateikiami papildomus reikalavimus atitikę projektai, kurių bendra galia siekia beveik 3,33 GW.

Juos įvertinus pagal VERT pasirinktą pirmumo principą „pirmas atėjai, pirmas gavai“ ir pagal ketinimų protokolų pasirašymo datą, Lietuvoje vietos lieka tik šešiems didesniems saulės parkams. Todėl reikalavimus atitikę, bet už borto likę saulės parkų vystytojai grasina teismais.

Vis dėlto dar liko viena galimybė rasti išeitį iš susidariusios situacijos – rengiamas Pasinaudojimo elektros tinklais aprašas (PETA), kurio pagrindu būtų bandoma apeiti įstatyme įtvirtintą 2 GW galios ribojimą komerciniams saulės parkams, teigia vz.lt.

Energetikos ministerija sako, kad maksimali riba komerciniams saulės projektams nustatyta siekiant, kad elektros tinklo pralaidumų pakaktų tiek verslui, tiek gaminantiems vartotojams, tiek vėjo bei kitų atsinaujinančių jėgainių pajėgumams.

KT išaiškinimo prašančių Seimo narių manymu, valstybė tokiais apribojimais pažeidžia galiojančias sutartis, o teisėtų lūkesčių turėjęs verslas gali prarasti investicijas.

Verslas teigia, kad anksčiau pasirašytuose ketinimų protokoluose buvo numatyta 3,5–4 GW saulės jėgainių galia. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

debeselis

debeselis portretas
a juk graziai visus isduriua su ta elektros rinka.....noriu perku ...pigiai ....noriu parduodu brangiai ...visi +++ man.....nes jus be manes nei parduosit nei pirksit anei leidimu statytis gausit....

po elektriku aferos

po elektriku aferos portretas
te matau tik vienintele iseiti .... off grid... kerti skaikliuka nx i statai savo vejuka ,panele...baterija....dizelini generatoriu kaip atsarga...pigiau nebus bet visokie perekupai nereikalaus kosminiu sutarciu pasirasyt....nereikes te dalgiais pjauts su elektriku mafijos ligoniais.....savo turi susikoperave su kaimynais giveni sviesoj silumoj santarvej i draugystej...

Tai nepatenkinta

Tai nepatenkinta portretas
Rosatomo šarikų skerdžių gauja, saviškių politbandžių pagalba, gavusi išskirtinę teisę kurt imperijas. Užspringot kaip kgb šatrija, a
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių