Kritikuoja prezidento siūlymus infliacijai švelninti: tuoj turėsime perkaitimą nuo gerovės siūlymų

Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė kritiškai atsiliepė dėl ketvirtadienį prezidento Gitano Nausėdos pateiktų siūlymų infliacijai švelninti. Parlamentaras aiškina, kad pasiūlyti sprendimai primena ne kainų infliacijos valdymą, o perkaitimą nuo gerovės siūlymų.

„Prezidentui, kas pasiūlyta Vyriausybės, – per mažai. Nepakanka. Opozicija choru atitaria ir siūlo dar daugiau gerovės virš to, ką siūlo prezidentas, siūlydamas ir NPD didinimą, ir išmokas iš malūnsparnio barstyti. Tuoj turėsime ne tik kainų infliaciją, bet ir perkaitimą nuo gerovės siūlymų“, – ketvirtadienį socialiniame tinkle „Facebook“ rašė M. Lingė.

Tuoj turėsime ne tik kainų infliaciją, bet ir perkaitimą nuo gerovės siūlymų.

Konservatoriaus teigimu, prezidentas ir opozicija nesąžiningai ignoruoja prieš kelias savaites įsigaliojusius pajamų padidėjimus, kurie jau buvo įvykdyti, o svarbiausia dabar priimti sprendimus nesivaikant populizmo.

„Nesąžininga ignoruoti vos prieš kelias savaites įsigaliojusius pajamų padidėjimus, kurių bendra vertė – apie milijardą, bet prezidentas ir opozicija tai linkę ignoruoti. Dar ne visos išmokos spėjo pasiekti žmones, dar nepriimti sprendimai dėl naujai besikreipiančių kompensacijų šildymui, bet jau šaukiama, kad kažkur vėluojama ir kad kažkas jau seniai turėjo būti padaryta“, – aiškino Seimo narys.

„Buvo siūlymai anksčiau, yra dabar ir, jei reikės, bus ir ateityje. Girdime ir socialinius partnerius, nevyriausybininkus ir atskirai bus žiūrima į kiekvieno situaciją. Jei reikės, sprendimai bus išieškoti. Bet tą turime daryti atsakingai, o ne vaikydamiesi populizmo“, – pridūrė jis.

Parlamentaras prisiminė ir 2007 m. socialdemokratės Rasos Budbergytės pasakymą, kad PVM lengvatos yra blogas pasirinkimas, siekiant suvaldyti kilusius ekonominius iššūkius.

„Net nebežinai, kuo tikėti – ar kai R. Budbergytė 2007 m. būdama valstybės kontrolierė sakė: „Lengvatinio PVM tarifo taikymas nėra efektyviausia priemonė prekių ir paslaugų kainoms mažinti, pasiūlai ir paklausai didinti. (...) Tiesioginę naudą, taikant lengvatinį PVM tarifą, gavo įmonės, parduodančios lengvatiniu tarifu apmokestinamas prekes ir paslaugas.“ Ar kai šiandien atstovaudama socialdemokratams siūlė tas lengvatas maisto produktams“, – samprotavo politikas.

Seimo narys prisiminė ne tik socialdemokratės pasisakymus 2007 m., bet ir tai, kaip G. Nausėda kartu su kitais ekonomistais 2008 m. pateikė tuomečiam premjerui Gediminui Kirkilui ekonomikos gaivinimo planą, kuriame, anot M. Lingės, siūlymų taškyti biudžetą nebuvo.

„Prezidentas prisiminė, kad tokią infliaciją turėjome tik prieš dešimtmetį. Patikslinau, kad tai buvo 2008 m., kada tuomečiam premjerui G. Kirkilui garsūs ekonomistai, tarp kurių buvo ir G. Nausėda, pateikė ekonomikos gaivinimo planą. Solidų, nukreiptą į struktūrines pertvarkas ir ilgalaikius sprendimus. Tuokart siūlymų taškyti biudžetą nebuvo, nors atsakomybė už valstybės politiką nespaudė pečių“, – pabrėžė Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų narys.

ELTA primena, kad, ketvirtadienį Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje po susitikimo su Ministrų Kabineto nariais, Seimo frakcijų atstovais, Lietuvos banko, savivaldybių asociacijos vadovais, verslo asociacijų ir nevyriausybinių organizacijų atstovais aptarus galimas infliacijos padarinių švelninimo priemones, G. Nausėda pateikė siūlymus, kaip sušvelninti infliaciją.

Prezidentas neatidėliojant siūlo didinti neapmokestinamą pajamų dydį. Taip pat jis siūlo išmokėti vienkartines 100 eurų dydžio išmokas labiausiai pažeidžiamoms visuomenės grupėms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jūs čia rimtai?

Jūs čia rimtai? portretas
Koncervai per amžius žino tik vieną-veržkitės diržus,o mes tuo tarpu plausim viską,prie ko tik prieisim!

Šakalai

Šakalai portretas
Gaudami didžiules algas jie postringauja kad nereikia net tos varganos pašalpos nuskurdintiems pensininkams,kas po šimts tą lingę pasodino į tokį postą,socialinuų reikalų darbo komiteto pirmininkas,mano galva tai tu esi pašlemėkų pirmininkas,išgyvenk tu gyvate iš 400 eurų kai po visų sumautų mokesčių belieka200eurų o pasliau jau postringauk duoti tą 100 eurų ar ne,o tas mauricas irgi ne ką geresnis,von kokę srėbtuvę atsišėręs,lengva sapalioti pilnom kišenėm pinogų,kad jus kur skradžiai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių