Pereiti į pagrindinį turinį

Labai rizikingas „Snoro“ viliotinis

2009-08-13 08:59
Rizikinga: ne visi investuotojai pasitiki "Snoru", todėl rizikingų banko obligacijų atsikrato mažesne kaina.
Rizikinga: ne visi investuotojai pasitiki "Snoru", todėl rizikingų banko obligacijų atsikrato mažesne kaina. / Roko Medonio nuotr.

Bandydamas pritraukti pinigų, bankas "Snoras" investuotojus gundo obligacijomis. Tačiau susivilioję galimybe uždirbti investuotojai gali skaudžiai nudegti.

Viliotinis investuotojams

Šią savaitę "Snoras" pradėjo platinti dvi naujas obligacijų emisijas, kurių metinės palūkanos siekia iki 10 proc. Tačiau rinkoje galima įsigyti ir 2007 m. išleistų banko obligacijų eurais, kurių pajamingumas – net 30 proc. Už tokio fantastiško pelno rodiklio slepiasi ir ne ką mažesnė rizika: investuoti pinigai apskritai gali dingti.

Šiuo metu turintiems pinigų ir norintiems juos pelningai investuoti, "Snoras" siūlo pirkti savo išleistų obligacijų litais ir eurais, už kurias žada atitinkamai 10 ir 8 proc. metinių palūkanų. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad tokia alternatyva įdarbinti savo pinigus itin patraukli – palūkanos didesnės nei tos, kurias galima gauti už banke padėtą indėlį. Vis dėlto investuoti galima ir pelningiau. Tik klausimas, ar tokios investicijos bus vertos rizikos.

Nepaprastas uždarbis

Tačiau iš "Snoro" obligacijų galima uždirbti net tris kartus daugiau. Pasak nenorėjusių skelbti savo pavardžių analitikų, šios "auksinės" obligacijos – tai antrinėje rinkoje pardavinėjamų to paties "Snoro" prieš dvejus metus išplatintų obligacijų eurais emisija.

Jų pajamingumas šiuo metu siekia apie 30 proc., t. y. obligacijos parduodamos maždaug trečdaliu pigiau negu jų nominali vertė. Be to, iki jų išpirkimo dienos likę devyni mėnesiai. Vadinasi, jų nereikėtų išlaikyti nė metų ir būtų galima atgauti trečdaliu didesnę sumą už tą, kuri buvo investuota.

Didžiulė rizika

Analitikų teigimu, tai būtų ideali galimybė užsidirbti, jeigu ne didžiulė rizika. "Snoro" interneto svetainėje nurodoma, kad investuotojai, įsigydami šių obligacijų, prisiima bendrą banko kredito riziką. Viena pagrindinių investavimo taisyklių skelbia, kad kuo didesnis pelnas, tuo ir rizika viską prarasti yra didesnė.

Antrinėje rinkoje gerokai pigiau parduodamos obligacijos rodo, kad investuotojai "Snorui" priskiria gana nemažą riziką. Nors bankas yra paskelbęs gana gerus pusmečio rezultatus, ne visi investuotojai jais linkę tikėti ir laukia metų pabaigos, kai "Snoras" turės atlikti auditą pagal tarptautinius reikalavimus.

Tiesa, šiuo metu padėtis pagerėjusi, nors vos prieš kelis mėnesius gelbėti beviltiškai atpigusias obligacijas teko ir pačiam "Snorui". Metų pradžioje rizikingų šio banko obligacijų puolė atsikratyti užsienio investuotojai, kurie kainą žemyn nutempė iki tokio lygio, jog jų pajamingumas buvo išaugęs iki kone 70 proc. Dalį antrinėje rinkoje pasirodžiusio obligacijų pertekliaus supirko pats bankas, o šių obligacijų pasiūla rinkoje šiuo metu nėra didelė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų