Pereiti į pagrindinį turinį

Langų ir fasadų imperija "Hronas" pasiekė dugną

2010-02-02 10:00
Istorija: "Hrono" grupės įmonės įgyvendino ne vieną stambų projektą Lietuvoje.
Istorija: "Hrono" grupės įmonės įgyvendino ne vieną stambų projektą Lietuvoje. / Redakcijos archyvo nuotr.

Šiandien Vilniaus apygardos teismas turėtų nagrinėti prašymą iškelti bankroto bylą bendrovei "Hrono statyba". Pernai lapkritį to paties likimo sulaukė plastikinių langų gamintojas "Hronas".

Skolos nuvarė į bankrotą

Vienai garsiausių šalies statybos įmonių, kuri dažniausiai dirbdavo pagal generalinio rangovo sutartis, bankroto bylą siekia iškelti statybos įrenginių nuoma ir pardavimu užsiimanti bendrovė "Ramirent". Jos teisininkas Mykolas Kuzminskis dienraščiui patvirtino, kad iš "Hrono statybos" niekaip nepavyko išreikalauti skolų, todėl nuspręsta kreiptis į teismą ir prašyti skolininkui kelti bankroto bylą.

Kiek "Hrono statyba" įsiskolino "Ramirent", teisininkas neatskleidė, tačiau pridūrė, kad jo atstovaujama įmonė tikrai nebus vienintelė kreditorių sąraše: "Mūsų buvęs klientas skolingas daugybei įmonių, bet detaliau komentuoti kol kas negaliu."

Susisiekti su "Hrono statybos" atstovais nepavyko – įmonės telefonas jau išjungtas.

Įspūdingi darbai – praeitis

1999 m. įkurta "Hrono statyba", dirbama pagal generalinės rangos sutartis, dar visai neseniai galėjo pasigirti įgyvendinusi ne vieną stambų projektą. Įmonė savo jėgomis atlikdavo pagrindinius statybos, fasadų ir langų montavimo darbus. Įgyvendintų projektų sąrašas solidus: daugiafunkcis kongresų, konferencijų ir parodų paviljonas Lietuvos parodų centre "Litexpo", Šiaulių arenos stogo laikančiųjų konstrukcijų montavimas, prekybos centro VCUP fasadai, biurų pastato "Europa" fasadas, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro rekonstrukcija ir kt.

Pernai lapkritį Vilniaus apygardos teismas bankroto bylą iškėlė ir plastikinių langų gamintojai bendrovei "Hronas". Tokį prašymą teismui įteikė bendrovė "VBH Vilnius", prekiaujanti langų ir durų gamybos medžiagomis, ir nurodė, kad langų gamintoja jai skolinga daugiau kaip 400 tūkst. litų.

"VBH Vilnius" teismui pateikė duomenis, liudijančius, kad "Hrono" turtas siekia per 47 mln. litų, o per vienus metus mokėtinos sumos ir įsipareigojimai sudaro daugiau nei 43 mln. litų. "Hronas" prašymui neprieštaravo ir pripažino, kad negali vykdyti savo įsipareigojimų bei atsiskaityti su kreditoriais.

Kratosi ryšių

"Hrono" įmonių grupė savo tinklalapyje vis dar skelbiasi esanti "langų ir fasadų gamybos lyderė Lietuvoje ir Baltijos šalyse". Prieš porą metų "Hrono" įmonių grupę sudarė bendrovės "Hronas", "Altavis", "Hrono statyba", Latvijoje registruota bendrovė "Hronas projects" ir asocijuotosios įmonės: "Hrono fasadai", "Cleanproline" ir Ariogalos eksperimentinė gamykla. Tačiau šiuo metu įmonių sąrašas gerokai trumpesnis.

"Cleanproline" bankroto byla iškelta pernai spalį. "Hrono fasadai" taip pat siekia atsikratyti sąsajų su finansinių sunkumų turinčiais buvusiais partneriais. Nuo šių metų sausio 1-osios "Hrono fasadai" pakeitė pavadinimą į "Staticus". Bendrovės generalinis direktorius Vytautas Vankevičius tvirtino, kad naujai pasivadinusi įmonė panaikins "klaidingą jos siejimą su kita panašaus pavadinimo įmone ir sieks tvirčiau įsitvirtinti užsienio rinkose".

"Jau daugiau nei dvejus metus veikiame kaip savarankiška bendrovė, – UAB "Hrono fasadai", – tačiau pastebime, kad įmonė vis dar yra painiojama su kita bendrove – UAB "Hronas". Klientams dėl pavadinimų panašumo yra gana sudėtinga atskirti šias dvi įmones ir jas traktuoti kaip du atskirus juridinius vienetus, teikiančius skirtingas paslaugas ir produkciją", – rašoma įmonės tinklalapyje.

"Susiduriame su nesklandumais tariant, rašant įmonės pavadinimą, todėl keičiame juridinį įmonės pavadinimą ir taip tikimės būti labiau suprantami užsieniečiams, o Lietuvoje nesitapatinti su kitais bendravardžiais", – įmonės vardo keitimą komentavo V.Vankevičius, buvęs vienas bendrovės "Hronas" akcininkų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų