Pereiti į pagrindinį turinį

Lengvėjant skolininkų naštai mažėja ir indėlininkų uždarbis

2009-12-19 11:49
Uždarbis: dėl mažėjančio VILIBOR indėlių palūkanos artimiausioje ateityje taip pat turėtų mažėti.
Uždarbis: dėl mažėjančio VILIBOR indėlių palūkanos artimiausioje ateityje taip pat turėtų mažėti.

Pastarosiomis savaitėmis skolinimosi litais palūkanos VILIBOR tarpbankinėje rinkoje sparčiai mažėja. Tai – gera žinia paskolas paėmusiems litais. Tiesa, indėlių aukso amžiui artėja pabaiga.

Indėliai pinga dėl VILIBOR

Tai, kad VILIBOR ėmė sparčiai mažėti, išduoda pastaruoju metu padažnėję bankų pranešimai apie mažinamas indėlių palūkanas. Ypač nukritusios indėlių palūkanos trumpam terminui.

Stambieji šalies bankai už mėnesio trukmės indėlius moka vos 1–1,25 proc. metinių palūkanų, nors dar prieš kelis mėnesius jos buvo kelis kartus didesnės. Už 9–12 mėnesių trukmės indėlius dar galima tikėtis 7–8 proc. metinių palūkanų, tačiau ir jos šiek tiek sumažėjusios. Pasak "Danske" banko atstovo spaudai Rolando Kajoko, žmonės į besikeičiančias indėlių palūkanas nereagavo, tačiau tikėtina, kad ateityje tai gali paskatinti rinktis kitokias taupymo priemones.

Per pastarąjį mėnesį 6 mėnesių trukmės VILIBOR, su kuriomis siejamos ir paskolų litais palūkanos, sumažėjo maždaug 1 procentiniu punktu – nuo 7,01 iki 5,97 proc. Nuo aukščiausio metų lygio, kuris buvo pasiektas birželio pabaigoje, palūkanos jau nukrito daugiau kaip trečdaliu – apie 3,5 procentinio punkto.

Kaip aiškino "Danske" banko Finansų rinkų departamento vadovė Giedrė Gečiauskienė, prie VILIBOR mažėjimo labiausiai prisidėjo padidėjusi litų pasiūla rinkoje ir sumažėjęs bankų poreikis skolintis litais. Ekspertė pabrėžė, kad šios tendencijos tęsiasi nuo metų vidurio. "Tai pusę metų vykusių procesų padarinys, nemanau, kad artimiausiu metu galėtų būti kokių staigių pokyčių", – dėstė ji.

Paskolos našta mažesnė

Krintančios palūkanos turėtų pradžiuginti paskolas paėmusius litais gyventojus – kiekvienas VILIBOR procentinis punktas gerokai palengvina jų skolos naštą. Kita vertus, paskolos litais išlieka gana brangios ir į rinkos pokyčius reaguoja lėčiau.

Kaip teigė SEB banko atstovas spaudai Arvydas Žilinskas, nuo lapkričio vidurio iki gruodžio vidurio paskolų palūkanos litais, į kurias įskaičiuota ir marža, sumažėjo 0,74 proc. "Bankas prieš mėnesį teikė paskolas, kurių palūkanos buvo nuo 9,84 proc., o dabar paskolų palūkanos yra nuo 9,1 proc. Šį pokytį iš esmės lėmė VILIBOR kritimas", – aiškino A.Žilinskas.

"Danske" banke būstui pirkti litais šiuo metu būtų galima pasiskolinti už palūkanas, siekiančias nuo 9,47 proc. Prieš mėnesį šios palūkanos prasidėjo nuo 10,04 proc.

Vis dėlto R.Kajokas pabrėžė, kad nors palūkanos ir ėmė mažėti, norinčiųjų skolintis dėl to dar nedaugėja – per pastarąjį mėnesį "Danske" bankas neišdavė nė vienos būsto paskolos litais. "Žmonės tiesiog skaičiuoja ir gauna paprastą išvadą: skolintis litais neapsimoka", – sakė banko atstovas.

Atotrūkis tarp VILIBOR ir skolinimosi eurais kainos tarpbankinėje rinkoje (6 mėnesių EURIBOR) siekia beveik 5 procentinius punktus. EURIBOR palūkanos jau kurį laiką svyruoja apie 1 proc., o būsto paskolą eurais šalies bankai pasirengę išduoti už 3,5–6 proc. metinių palūkanų.

Grėsmė – spekuliacijos

Bankai ir toliau indėlių palūkanas greičiausiai koreguos ne indėlininkų naudai. Kalbinti ekspertai įsitikinę, kad jeigu dabartinė padėtis rinkoje nepasikeis, VILIBOR palūkanų kryptis artimiausiu metu nesikeis.

"Dėl fundamentalių priežasčių tarpbankinės lito palūkanų normos turėtų toliau mažėti: šalies rizikos priedas traukiasi, o ekonomikos padėtis pastaraisiais mėnesiais šiek tiek pagerėjo, palyginti su pirmu 2009 m. pusmečiu", – teigė SEB banko vyriausioji analitikė Vilija Tauraitė.

O G.Gečiauskienė pritarė, kad šįmet, kitaip negu ankstesniais metais, bus išvengta net ir paprastai prieš Naujuosius metus įvykstančio VILIBOR palūkanų šoktelėjimo.

Tiesa, neatmetama, kad vėl atsinaujinus spekuliacijoms dėl šalies finansų būklės ar lito stabilumo, šios palūkanos gali šauti į viršų. "Neįmanoma įvertinti nefundamentalių veiksnių, gandų ir spekuliacijų įtakos – jei spekuliacijos lito tema suaktyvėtų, tarpbankinės palūkanų normos vėl gali padidėti", – sakė V.Tauraitė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų