Pereiti į pagrindinį turinį

„Leo LT" išformuoti nebenori

2009-03-25 17:14
„Leo LT" išformuoti nebenori
„Leo LT" išformuoti nebenori / Roko Medonio nuotr.

Seimo nariai, išsigandę galimų milžiniškų finansinių sankcijų valstybei, jau laidoja dar nė negimusius įstatymus dėl „Leo LT“ išformavimo. Trečiadienį Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas nedavė sutikimo svarstyti valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų atstovų pasiūlymus dėl bendrovės „Leo LT“ sukūrimo sandorio pripažinimo niekiniu.

Greičiausiai bus atmestas ir analogiškas „Tvarkos ir teisingumo“ partijos parengtas įstatymo projektas. Tvarkiečiai pasiūlė laikyti negaliojančiu pernai priimtą Atominės elektrinės įstatymą, atvėrusį kelią „Leo LT“ įsteigimui. Tokiam pasiūlymui Seimo plenariniame posėdyje antradienį buvo pritarta po pateikimo, tačiau paprašyta komitetų ir Vyriausybės įvertinti, ar tikrai toks teisės aktas gali būti priimtas.

Be to, yra parengtas įstatymo projektas dėl „Leo LT“ sukūrimo sandorio pripažinimo niekiniu. Jis kol kas nėra oficialiai pateiktas parlamentarams, tik įregistruotas. Seimo teisininkai nurodė, kad toks įstatymas grubiai pažeistų Konstituciją, nes tik teismas Civilinio proceso tvarka gali panaikinti bendrovę. Kai yra tokia Seimo teisininkų išvada, Teisės ir teisėtvarkos komitetas turi preliminariai, dar iki pateikimo plenariniame posėdyje įvertinti, ar siūlomas projektas yra tinkamas.

„Valstybė, sudariusi sandorį, nebegali jo vienašališkai atšaukti. Tai daroma tik per derybas arba teisme. Bet tokios iniciatyvos gali brangiai kainuoti“, - atkreipė dėmesį komiteto vicepirmininkas, liberalcentristas Raimondas Šukys. Dauguma komiteto narių, įskaitant ir jo pirmininką, konservatorių Stasį Šedbarą, parėmė tokią poziciją.

Baiminamasi dar ir to, kad valstybei pradėjus „Leo LT“ naikinimo procedūrą, kitai sandorio pusei - „Maxima“ savininkų valdomai „NDX Energijai“ - tektų sumokėti apie 3 milijardus litų netesybų ir kompensacijų. Todėl Seimui rekomenduojama atmesti iniciatyvas dėl „Leo LT“ išformavimo.

„Turime dirbti su tuo, kas yra. Netrukus turėtų būti pateikti pasiūlymai dėl įstatymų koregavimo, kad juose būtų aiškiau reglamentuota „Leo LT“ veikla, nustatyti valstybės interesus atitinkantys prioritetai, užtikrintas bendrovėje daugumą akcijų turinčios valstybės atstovavimas  valdyme ir prioritetinių tikslų siekime“, - tvirtino S.Šedbaras, nepaneigęs, kad apie „Leo LT“ išformavimą valdantieji politikai jau nebegalvoja.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų