Pereiti į pagrindinį turinį

„Leo LT“ panaikinimo klausimą Seimas svarstys balandį

2009-03-26 18:02
„Leo LT“ panaikinimo klausimą Seimas svarstys balandį
„Leo LT“ panaikinimo klausimą Seimas svarstys balandį / Roko Medonio nuotr. Leo LT

Seimas tik balandžio 7 dieną spręs, ar pradėti svarstyti kelių konservatorių pasiūlymą priimti įstatymą, kuriuo Vyriausybei rekomenduojama panaikinti bendrovės „Leo LT“ steigimo sutartį.
 
Toks įstatymo projektas turėjo būti parlamentarams pateiktas plenariniame posėdyje ketvirtadienį, tačiau Seimo nariams susiginčijus procedūriniais klausimais pateikimas atidėtas iki balandžio 7-osios, kai vėl vyks eilinis posėdis.
 
Parlamentarams turėjo būti pateiktas įstatymas, kuriuo Vyriausybei siūloma „imtis visų būtinų teisinių veiksmų dėl turtinių bei kitų teisinių santykių, buvusių iki sutarties dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo sudarymo, restitucijos, kaip tai nustatyta Civiliniame kodekse ir kituose įstatymuose“. Projekte taip pat rekomenduojama Vyriausybei teikti ieškinį teismui dėl „Leo LT“ pripažinimo neteisėtai įsteigtu bei „imtis visų būtinų teisinių veiksmų dėl 2008 metų gegužės 20 dieną įvykdytos „Leo LT“ registracijos juridinių asmenų registre“.
 
Be to, projekte Seimas konstatuoja, kad Vyriausybės ir „NDX Energija“ pasirašyta sutartis dėl nacionalinio investuotojo sukūrimo „kyla iš Konstitucijai prieštaraujančio teisinio reguliavimo“, todėl, esą remiantis Civiliniu kodeksu, „tai sudaro teisinį pagrindą laikyti šią sutartį niekine nuo pat jos sudarymo momento“.
 
Siūlomu įstatymu Vyriausybei rekomenduojama kelti klausimą netgi dėl 2003 metais įvykdyto „Vakarų skirstomųjų tinklų“ privatizavimo teisėtumo.
 
Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas trečiadienį buvo pripažinęs, kad panašus įstatymo projektas gali prieštarauti Konstitucijai. Todėl keturi Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų atstovai skubiai parengė naują projektą, kuriame pakoreguotos kai kurios konstitucijai galinčios prieštarauti formuluotės.
 
Bet Seimo pirmininko pavaduotojas, liberalcentristas Raimondas Šukys mano, kad ir pakoreguotas projektas negali būti priimamas Seime. „Naujame įstatymo projekte tėra tik žodžių ekvilibristika, bet esmė lieka ta pati – sandoris pripažįstama niekiniu, nors tą gali daryti tik teismas, o ne Seimas“, - tvirtino jis.
 
R.Šukys įsitikinęs, kad rekomendacijas Vyriausybei dėl kreipimosi į teismą „Leo LT“ pripažinimo neteisėtu klausimu Seimas turi patvirtinti ne įstatymu, bet rezoliucija.
 
Parlamentarams susiginčijus dėl to, ar konservatorių pakoreguotas įstatymo projektas gali būti oficialiai teikiamas Seimo posėdyje, galų gale nuspręsta šį klausimą atidėti.
 
Be kita ko baiminamasi, kad valstybei pradėjus „Leo LT“ naikinimo procedūrą, kitai sandorio pusei - „Maxima“ savininkų valdomai „NDX Energijai“ - tektų sumokėti iki 3 milijardų litų netesybų ir kompensacijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų