Lietuva kviečia ES aktyviau veikti atsisakant popierinių krovininio transporto dokumentų

  • Teksto dydis:

Lietuvos susisiekimo ministras Marius Skuodis ketvirtadienį vykstančiame Europos Sąjungos (ES) Transporto, telekomunikacijų ir energetikos (TTE) tarybos posėdyje Liuksemburge pabrėžė poreikį sukurti europinę elektroninės krovinių informacijos mainų sistemą ir pakvietė imtis konkrečių veiksmų atsisakant popierinių krovininio transporto dokumentų.

Tarybos posėdyje susisiekimo ministras pateikė statistiką – 2020 m. per mėnesį į Lietuvą vidutiniškai įvažiuodavo apie 34 tūkst., o išvažiuodavo 24,5 tūkst. krovininių transporto priemonių. Kiekviena iš jų vienai kelionei turi turėti su savimi apie 100 lapų popierinių dokumentų.

„Taigi 16 tonų popieriaus kiekvieną mėnesį „kerta“ mūsų šalies sienas“, – TTE taryboje sakė ministras M. Skuodis.

Ministras pabrėžė, kad Lietuva ir kitos Baltijos šalys, siekdamos tapti transporto ir logistikos grandinių skaitmenizavimo lyderėmis, jau yra sukūrusios ir sėkmingai išbandžiusios reikalingus sprendimus. Baltijos šalys jau yra užbaigusios bandomąjį keitimosi krovinių informacija vykdant tarpvalstybines operacijas projektą, kuriame buvo sukurtos techninės ir administracinės priemonės, užtikrinančios sklandų logistikos grandinių veikimą Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje ir Lenkijoje nenaudojant popierinių dokumentų.

„Nepakanka, kad transporto dokumentų skaitmeninimas taptų prioritetu, mes turime imtis realių veiksmų pereidami nuo popierinių dokumentų prie keitimosi informacija elektroniniu būdu. Nėra priimtina, kad skaitmeniniame amžiuje 99 proc. visų tarpvalstybinių transporto operacijų ES vis dar yra atliekamos naudojant popierinius dokumentus“, – TTE tarybos posėdyje aptariant sąveikios elektroninės krovinių informacijos mainų sistemos sukūrimo Europoje klausimą sakė ministras M. Skuodis.

Susisiekimo ministerijos praneša, kad TTE tarybos posėdyje Estijos iniciatyva iškeltas siūlymas sukurti sąveikią Europos elektroninės krovinių informacijos ekosistemą, kuriam pritarimą kartu su Lietuva jau yra pareiškusios Latvija, Lenkija, Suomija, Vengrija, Rumunija ir Malta. Tarybos metu palaikymą išsakė ir Danija bei EK.

Pasak ministro M. Skuodžio, reglamento dėl elektroninės krovinių vežimo informacijos (eFTI) taikymas Europos mastu užtikrintų skaidrumą ir padidintų efektyvumą, o gerai veikiantį tarpvalstybinio elektroninio krovinio važtaraščio (eCMR) pavyzdį galėtų pritaikyti kitos ES ir kaimyninės šalys.

Europos reglamentas dėl elektroninės krovinių vežimo informacijos (eFTI) įsigalios nuo 2024 m. rugpjūčio mėnesį – valstybės institucijos privalės priimti vežėjų teikiamą informaciją skaitmeniniu būdu pagal bendrą formatą, galiosiantį visose ES šalyse, sakoma ministerijos pranešime.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Bijau,

Bijau, portretas
kad elektroninius dokus klastoti lengviau nebus...

Nu jo

Nu jo portretas
Turint omenyje, kaip visos e.sistemos, pradedant e.bankininkyste ir baigiant e.sveikata, mėgsta durniuoti, kažkam dar didesnio bardako krovinių gabenime prireikė...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių