Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuva pervedė įnašą į Europos stabilumo mechanizmo fondą

2015-02-11 09:15
BNS inf.
A. Ufarto / Fotobanko nuotr.

Lietuvai vasario pradžioje tapus Europos stabilumo mechanizmo (ESM) nare, Vyriausybė trečiadienįsumokėjo pirmąjį įnašą į jo fondą, BNS pranešė Finansų ministerija. Pasak jos, pinigų šaltinis yra valstybės biudžetas.

Įmokai prieš savaitę pritarė Ministrų kabinetas. Į ESM fondą dabar pervesta 65,44 mln. eurų, o iš viso per penkerius metus bus pervesta 327,2 mln. eurų.

Finansų ministras Rimantas Šadžius prieš savaitę sakė, kad operaciją reikia atlikti skubiai - iki vasario vidurio. Anot ministro, tai yra ne išlaidos, o investicija į finansinį kapitalą: „ Tai nėra išleisti ir negrįžtamai išėję iš Lietuvos pinigai, tai yra mūsų turtas. Jis buvo turtas ir juo liks“.

Po 2027 metų Lietuva turės sumokėti dar vieną įnašą - 159,4 mln. eurų, kurie yra Lietuvai dabar suteikta lengvata. Pasak R.Šadžiaus, ji suteikta, nes Lietuvos išsivystymo lygis dar nesiekia 75 proc. euro zonos vidurkio, tačiau po 12 metų už ją reikės atsiskaityti: „Matyt, tuomet (2027 metais - BNS) ši suma nebeatrodys tokia didelė, kaip gal galėtų pasirodyti dabar“.

Europos stabilumo mechanizmas - pagalbos finansinių sunkumų ištiktoms euro zonos narėms fondas. Jis sukurtas po to, kai ES 2008-2010 metais ištiko ekonominė krizė. 2010 metais nuspręsta, kad euro zonos nares bus galima gelbėti beveik 500 mlrd. eurų siekiančiu fondu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų