Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuviai mažiau skolinasi ir taupo

2009-05-29 19:33
Lietuviai mažiau skolinasi ir taupo
Lietuviai mažiau skolinasi ir taupo / Ingos Juodytės nuotr.

Neguodžiantys pirmojo ketvirčio šalies ūkio rezultatai neturėjo didesnės įtakos bankų sistemos veiklai. Lietuvos bankų asociacija (LBA) pranešė, kad toliau mažėjo bendrasis paskolų portfelis, o indėlių sąskaitos pilnėjo.

LBA duomenimis, bendras fizinių ir juridinių asmenų indėlių (sumuojant ir terminuotuosius, ir indėlius iki pareikalavimo) portfelis balandžio mėnesį, palyginti su kovu, padidėjo 359,2 mln. litų. Pilnėjo ir fizinių asmenų einamosios sąskaitos, ir valdžios bei finansų institucijų indėlių portfelis.

„Tačiau, kaip ir anksčiau, įmonės sausino savo einamąsias sąskaitas, kurios sumenko 264 mln. litų. Be to, šiemet pirmą kartą fiksuojamas fizinių asmenų terminuotųjų indėlių portfelio mažėjimas – 157,4 mln. litų“, – pastebi LBA prezidentas Stasys Kropas.

Bankai pranešė, kad klientai dalį pinigų iš savo sąskaitų investavo į alternatyvius taupymo instrumentus, dalis lėšų buvo skirta esminiams poreikiams tenkinti. Juridinių asmenų terminuotųjų indėlių suma padidėjo 508 mln. litų – tai lėmė finansų institucijų bei valdžios institucijų ir įmonių sąskaitų pilnėjimas. Balandžio pabaigoje gyventojai bankų sąskaitose laikė 23,820 mlrd. litų.

Taupyti užsimoję tautiečiai nebe taip drąsiai skolinasi iš bankų, o ir pastarieji itin atidžiai vertina norinčiuosius gauti kreditą. Bendra paskolų suma balandžio mėnesį susitraukė 467 mln. litų – ir fiziniai ir juridiniai asmenys, išskyrus valstybės ir savivaldybės įmones, mažino savo įsipareigojimus bankams. 

Bendrasis paskolų portfelis susitraukė 467,3 mln. litų, tačiau jis, palyginti su kovu, sumažėjo nedaug. Šiek tiek sumenko visų skolininkų grupių paskolų portfelis, o bendra jo vertė balandžio pabaigoje siekė 68,371 mlrd. litų.

Naujai išduotų būsto paskolų rinkoje balandį jokių ryškesnių pokyčių neužfiksuota. Per mėnesį naujų būsto paskolų sutarčių pasirašyta už 69,727 mln. litų (kovą – 74,528 mln.). Vartojamųjų paskolų sutarčių pasirašyta už 21,28 mln. litų. Šis rodiklis taip pat beveik nekinta. 

„Galima konstatuoti, kad bankų klientai pakankamai ramiai įvertino informaciją apie pirmojo ketvirčio ūkio nuosmukį ir toliau elgėsi labai atsargiai, stengdamiesi taupyti ir skaidyti riziką. Tendencijos taip pat atspindi lūkesčius, susijusius su ekonomikos gaivinimo planais“, – pareiškė S.Kropas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų