Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvoje sumažėjo neapmokėtų vekselių

A.Ufarto/BFL nuotr.

2015-aisiais Lietuvoje sumažėjo neapmokėtų vekselių. Tačiau dėl patogumo ir, svarbiausia, galimybės sutaupyti šie vertybiniai popieriai išlieka gana populiarūs skolinant arba tvarkant jau pradelstas skolas. Pasirašyti vekselį gali gauti bet kas, pavyzdžiui, kelis mėnesius nemokantis vartojimo paskolos arba neatsiskaitantis už komunalines paslaugas.

Gyventojų ir įmonių finansinę situaciją iš dalies atspindi ir neapmokėti vekseliai. Iškart po krizės susikaupusios jų krūvos dabar jau sumenkusios. Per praėjusius metus, vekselių administravimo internete sistemos vadovo skaičiavimu, laiku neapmokėtų šių dokumentų sumažėjo 20–25 proc.

Antstoliai fiksuoja kuklesnį mažėjimą – kelių procentų. Tačiau, kas tai lėmė, esą sunku įvardyti – galbūt pagerėjo gyvenimas, o galbūt sugriežtintos skolinimosi iš bankų ir vadinamųjų greitųjų kreditų bendrovių sąlygos.

Tarp fizinių ir juridinių asmenų vekseliai išlieka populiarūs, nes pirmiausiai tai – leidžiantis išvengti teismų, sutaupyti ir taip greičiausiai išsiieškoti skolą, dokumentas. Jeigu sutartą datą skolininkas nepadengia vekselyje sutartos sumos, į darbą kimba antstoliai ir skolų išieškotojai.

„Kai yra klausimas, kokiu būdu skola bus apmokama, egzistuoja įvairūs variantai. Visiems ramiausias ir naudingiausias – tai sukaupti pinigus ir atsiskaityti. Bet galimi ir kiti variantai, pavyzdžiui, skolos išdėstymas laike ir jis gali būti apiforminamas tiek sutartimi, tiek vekseliu“, – sakė „Creditreform Lietuva“ direktorius Saulius Žilinskas.

2010–2011 m. vekseliai naudoti kaip papildoma garantija, kad tikrai bus atsiskaityta už pirktas žaliavas ar suteiktas paslaugas. Ne garbės žodžiu, o vekseliu dalis verslo sektorių mielai naudojasi ir dabar bendraudami su gyventojais. Nustatytos formos vertybinį popierių iš įmonės gali gauti bet kuris gyventojas, pavyzdžiui, nustojęs mokėti komunalines ar telekomunikacines paslaugas, vartojimo kreditą ar išperkamąją nuomą.

„Klientai gauna sąskaitas, jų neapmoka, formuojasi skola ir, susumavus, sakykim, dviejų-keturių mėnesių skolą, yra surašomas vekselis. (...) Ta nesumokėta suma kaip ir atidedama į šalį, o einamuosius mokėjimus vėl moki“, – aiškino antstolis Andrius Bublys.

Kad vekseliai nebūtų naudojami fiktyviam praturtėjimui, metus galioja reikalavimas, skolinant daugiau nei 3 tūkst. eurų, sandorį patvirtinti notariškai. Teisininkai, kartas nuo karto nuaidint istorijoms, kai vekseliais bandoma sukčiauti, įspėja visada atidžiai žiūrėti, ką pasirašai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų