Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos bankas apie augančias palūkanų normas: mūsų pagrindinis priešas – infliacija

2022-12-19 13:33

Palūkanų normos kitąmet toliau augs, kol Europos centrinis bankas (ECB) pasieks 2 proc. vidutinės infliacijos euro zonoje tikslą, sako Lietuvos banko vadovas.

I. Gelūno/BNS nuotr.

„Neabejoju, kad kitų metų vasarį palūkanos toliau bus padidintos 0,5 proc. ir tai nebus paskutinis kilimas (...), nes mūsų pagrindinis priešas yra infliacija“, – pirmadienį sakė G. Šimkus.

Anot LB vadovo, ECB artimiausius kelerius metus griežtins pinigų politiką – ne tik kiekviename susitikime didins palūkanų normą, bet ir reikšmingai mažins turto pirkimo programos portfelį – vidutiniškai apie 15 mlrd. eurų kas mėnesį.

„Visi šitie sprendimai yra tam, kad metinė infliacija vidutiniu laikotarpiu euro zonoje grįžtų į tikslinį 2 proc. lygį“, – sakė LB valdybos pirmininkas.

Visi šitie sprendimai yra tam, kad metinė infliacija vidutiniu laikotarpiu euro zonoje grįžtų į tikslinį 2 proc. lygį.

G. Šimkaus teigimu, neabejotinai palūkanų didinimas atsilieps namų ūkiams, o paskolas turintiems gyventojams teks peržiūrėti savo išlaidas.

„Jeigu išsipildytų nepalankus ekonomikos raidos scenarijus, kitąmet palūkanų normos namų ūkiams galėtų augti beveik ketvirtadaliu – 24,5 proc.“, – sakė LB vadovas.

„Noriu pabrėžti, kad istoriškai dabartinės palūkanų normos yra žemos, nes mūsų atspirties taškas buvo dešimtmetį buvusi neigiamų palūkanų teritorija“, – pridūrė jis.

ECB praėjusią savaitę 50 bazinių punktų padidino visas tris pagrindines palūkanų normas: pagrindinėms refinansavimo operacijoms, palūkanų normą naudojantis ribinio skolinimuisi ir indėliams, atitinkamai iki 2,5, 2,75 ir 2 procentų.

ECB vadovė Christine Lagarde (Kristin Lagard) tuomet teigė, kad euro zona turėtų pasirengti tam, kad palūkanų normos bus dar didinamos po 0,5 punkto siekiant sumažinti infliaciją.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų