Lietuvos banko atstovas: pandemijos metu įmonės sumažino savo išlaidas, likvidumo rodiklis augo

Pandemijos metu įmonės mažino savo išlaidas, tuo metu likvidumo rodiklis augo, sako Lietuvos banko Finansinio stabilumo departamento direktorius Jokūbas Markevičius.

„Labai aiškiai matosi, kad įmonės sumažino savo išlaidas pandemijos metu. Mažėjo žaliavų pirkimų, nupirktų paslaugų vertė ir išlaidos darbuotojams. Tuo pat metu labai stipriai augo įmonių likvidumo rodiklis, kuris dabar yra istoriškai didžiausias nuo savo stebėsenos pradžios. Įmonių likvidumas bendrai makrolygmeniu, nežiūrint pagal atskirus sektorius, yra tikrai didelis ir dar pandemijos metu padidėjo“, – Seimo Biudžeto ir finansų komitete antradienį sakė J. Markevičius.

Jo teigimu, prie išaugusio likvidumo prisideda ir atidėtos materialinės investicijos.

„Antrą ir trečią ketvirtį materialinės investicijos pastebimai krito ir pramonėje, (taip pat – ELTA) tarp tokių veiklų kaip prekyba, transportas, apgyvendinimas, taip pat finansinis tarpininkavimas. Nustojimas pirkti žaliavas, atidėtos investicijos didina įmonių likvidžių lėšų sankaupą“, – sakė Lietuvos banko atstovas.

Pasak J. Markevičiaus, pandemijos metu ypač padidėjo įmonių indėlių augimas.

„Pandemijos metu padidėjo ir namų ūkių indėlių augimas, bet ypač padidėjo įmonių indėlių augimas – jis siekia beveik 40 proc. per metus. Skaičiai dideli. Ar tai buvo visur Europoje – galima sakyti, kad buvo panašiai visur Europoje. Lietuvoje indėlių paspartėjimas buvo spartesnis nei ES, bet iš esmės tendencijos labai panašios visose ES šalyse“, – sakė J. Markevičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių