Lietuvos banko atstovė: skaitmeniniai eurai – daugiau galimybių gyventojams ir verslui

Lietuvoje po trejų–penkerių metų galėtų būti įvesti centrinio banko skaitmeniniai eurai, kurie suteiktų daugiau atsiskaitymo galimybių gyventojams ir verslui, sako Lietuvos banko (LB) atstovė.

„Analizuojame galimybę (skaitmeniniu euru – BNS) atsiskaityti net ir nesant interneto ryšio. Tai galėtų būti naudinga savybė atsiskaitant kažkur traukiniuose ar keliaujant kalnuose“, – penktadienį Seimo Europos reikalų komitete sakė LB  Rinkos infrastruktūros departamento projekto vadovė Austėja Šostokaitė.

Pasak jos, nauja priemonė būtų naudinga ir prekybininkams – jie įgytų daugiau būdų priimti atsiskaitymus. 

„Jie turėtų stipresnę galią su mokėjimo paslaugų teikėjais, nes tai būtų ir dar viena atsiskaitymo priemonė ir, tikimės, kad būtų pigesnė“, – kalbėjo  A. Šostokaitė.

Centrinio banko skaitmeninis euras būtų skirtas gyventojų ar verslo tarpusavio sandoriams, e. prekybai, mokesčių mokėjimu, įvairiems kitiems mokėjimams. Pasak A. Šostokaitės, centrinis bankas prie privačių duomenų prieigos neturėtų: „Neseks, kur kokie mokėjimai atliekami“. 

Finansų viceministras Mindaugas Liutvinskas įsitikinęs, kad skaitmeninis euras skatintų inovacijas mokėjimo ir finansų srityje. Jo teigimu, tai „užtikrintų, kad centrinio banko pinigai ir sprendimai neatsiliktų nuo skaitmenėjančios ekonomikos bei finansų sektoriaus ir kintančių vartotojų preferencijų“.

„Laikomės linijos, kad skaitmeninis euras „turi potencialo skatinti inovacijas mokėjimų srityje ir finansų sistemoje ir platesnėje apimtyje – ekonomikoje. Tai dera ir su Lietuvos kaip fintech šalies strategine laikysena ir kryptimi“, – komitete teigė viceministras. 

A. Šostokaitės teigimu, dabar Europos Sąjungoje (ES) vyksta skaitmeninio euro įvedimo tiriamasis etapas, spalį Europos Komisija apsispręs, ar Bendrijai „pereiti į tokį stipresnį pasirengimo (įsivesti skaitmeninį eurą – BNS) etapą“. 

M. Liutvinskas prognozuoja, kad EK sprendimas dėl skaitmeninio euro ir monetų bei banknotų „statuso sulyginimo“ gali būti priimtas anksčiau – gegužės pabaigoje arba birželio pirmoje pusėje.

Centrinio banko skaitmeniniai pinigai jau veikia Kinijoje, Jamaikoje, Nigerijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Aha

Aha portretas
Visos nesąmokslo teorijos pildosi.

Vardas

Vardas portretas
Lietuvas bankas kaip juru kiaulyte - nei kiaule, nei juroje

Tomas

Tomas portretas
Sveiki atvyke i skaitmenine vergove. Nores gales ivesti galiojimo termina arba kad pirkti alkocholio ar prekes iš ranku be mokesciu negalesite. Aciu ne man to nereikia.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių