Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos banko prognozė: šiemet ekonomika smuks daugiau nei 19 proc.

2009-08-06 20:27
Lietuvos banko prognozė: šiemet ekonomika smuks daugiau nei 19 proc.
Lietuvos banko prognozė: šiemet ekonomika smuks daugiau nei 19 proc. / AFP nuotr.

Lietuvos bankas prognozuoja, kad šiemet šalies ekonomika smuks 19,3 procento, o kitais metais - 5,2 procento.

Banko analitikai spėja, kad šiemet vidutinė metinė infliacija sieks 3,9 procento, o 2010-aisiais bus užfiksuota 2 proc. defliacija.

Ekspertai prognozuoja, kad didėsiantį PVM ir brangsiančią elektrą turėtų kompensuoti mažėsiančios kainos kituose ūkio sektoriuose.

„Nuo rugsėjo mėnesio didinamo PVM tarifo poveikį infliacijai turėtų kompensuoti elektros energijos ir gamtinių dujų atpigimas, akcizo dyzeliniam kurui sumažinimas ir šiluminės energijos kainos pokyčiai dėl pigesnių gamtinių dujų. Nuo 2010 m. numatomas elektros energijos brangimas didins infliaciją, tačiau šią įtaką turėtų nusverti bendros defliacinės nuotaikos, susijusios su stipriu ūkio nuosmukiu ir mažėjančiu darbo užmokesčiu“, - tvirtina Lietuvos banko specialistai.

Ekspertai neatmeta ir kiek liūdnesnio šaliai scenarijaus, - BVP esą galėtų smukti iki 2 proc. daugiau nei dabar prognozuojama. „Pagrindiniai rizikos veiksniai, galintys lemti prastesnes prognozes, yra išliekantis tolesnės užsienio šalių ekonominės raidos neapibrėžtumas, stipresnis privataus vartojimo ir investicijų mažėjimas, taip pat didesnis nedarbo lygis“, - tvirtina Lietuvos banko specialistai. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų