Pereiti į pagrindinį turinį

Lietuvos elektros alkį malšins Rusija

2009-03-20 15:34
Lietuvos elektros alkį malšins Rusija
Lietuvos elektros alkį malšins Rusija / Mindaugo Ažušilio nuotr.

Energijos realizacijos centrаs (ERC) ir jo pagrindinė bendrovė INTER RАО JES ketvirtadienį pasirašė dar vieną ilgalaikę sutartį, garantuosiančią Rusijoje pagamintos elektros energijos tiekimą į Lietuvą iki 2020 m.

Pasirašiusi šią sutartį, ERC užbaigė pirmąjį bendrovės kuriamo prekybos modelio elektra etapą. Pagal šiuo metu pasirašytas sutartis su Rusijos ir Baltarusijos energetikos bendrovėmis ERC po Ignalinos AE uždarymo esą galės visiškai patenkinti Lietuvos ir kitų Baltijos šalių elektros energijos poreikį. ERC skelbia, kad bendras galimas patiekti elektros kiekis iš Rusijos ir Baltarusijos sudarys apie 7 TWh elektros energijos per metus.

Kiek mums kainuos rusiška elektra, kol kas neaišku. Elektros energijos kaina bus nustatoma atsižvelgiant į eksportuojančių ir importuojančių šalių elektros rinkose esančią situaciją bei įvertinus galiojančias transportavimo ir infrastruktūros sąnaudas.

„Pasirašę šias sutartis mes rezervavome laisvus elektros linijų pralaidumus Rusijoje ir Baltarusijoje, taip padidindami elektros energijos tiekimo į Baltijos šalis patikimumą. Be to, esant poreikiui būsime pasiruošę patiekti ir reguliavimo elektros energiją elektrinių bei elektros perdavimo linijų avarijų atveju”, – teigė ERC komercijos direktorius Vidas Čebatariūnas.

ERC optimizmas pernelyg nežavi mūsų šalies energetikos ekspertų, kurie nuogąstauja, kad Lietuva, planuodama pirkti elektrą iš Rusijos, tik dar labiau padidina savo energetinę priklausomybę nuo didžiosios kaimynės. Belieka tikėtis, kad dvišaliai politiniai santykiai nekomplikuos abiejų valstybių verslo interesų.

Importuojamą elektros energiją planuojama realizuoti elektros energijos aukcione (biržoje), veikiančiame valandinės prekybos principu, todėl kitas ERC naudojamo prekybos modelio raidos etapas – pasiruošimas dalyvavimui kuriamoje vieningoje prekybos elektros energija Baltijos šalyse rinkoje.

Skandinaviško kapitalo įmonės „Scaent Baltic“, valdančios dalį ERC akcijų, valdybos pirmininkas Jonas Garbaravičius sako, kad susikūrus vieningai Baltijos elektros rinkai ir jai prisijungus prie „Nordpool“ ši rinka, kuri kol kas yra maža ir neįdomi, taps patraukli ir stambiosioms Europos energetikos bendrovėms. Prekyba elektra taps visiškai skaidri, konkurencinė, padidės jos mastai, o jungtys į Švediją ir Lenkiją atvers ir tranzito galimybes.

„Nors dirbti dėl padidėjusios konkurencijos bus sunkiau, bet kur kas maloniau, nes tai bus civilizuota konkurencija, kurioje viską lems sugebėjimai ir kompetencija. Taip galiu sakyti todėl, kad prieš ateidami į Lietuvos rinką dirbome konkurencinėje elektros energijos rinkoje Skandinavijoje ir turime sukaupę reikiamą patirtį“, – teigė J.Garbaravičius.

Energijos realizacijos centras, antrinė Rusijos elektros eksporto ir importo bendrovės INTER RAO JES įmonė, šiuo metu yra didžiausia nepriklausoma elektros tiekėja Lietuvoje.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų