M. Lingė: laukiant KT išaiškinimo, pensijų kaupimo sistemos judinti nereikia

Laukiant galimo Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo dėl kaupimo antros pakopos pensijų kaupimo fonduose, sistemos judinti nereikia, sako Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė. KT išvados prašo Seimo opozicija.

„Kol KT pateiks atsakymus į keliamus klausimus, nėra racionalu imtis esminių nuostatų keitimo ir dar vieną kartą reformuoti daug kartų reformuotą kaupimo sistemą“, – BNS ketvirtadienį teigė M. Lingė.

Seimo demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcija ketvirtadienį pranešė, kad apie 40 parlamentarų vasarį kreipėsi į KT išaiškinimo, ar Konstitucijai neprieštarauja Pensijų kaupimo įstatymo nuostata, kad žmonėms, atsižvelgiant į fonde sukauptą sumą, gali būti mokamos skirtingos išmokų rūšys.

Taip pat prašoma KT įvertinti pasitraukimo iš fondų ir kaupimo stabdymo tvarką, taip pat ar Konstitucijai neprieštarauja valstybės mokama įmoka.

Kol KT pateiks atsakymus į keliamus klausimus, nėra racionalu imtis esminių nuostatų keitimo ir dar vieną kartą reformuoti daug kartų reformuotą kaupimo sistemą.

Nuo šių metų valstybės skatinamosios įmokos tarifas paaugo nuo 1,2 proc. iki 1,5 proc. šalies vidutinio darbo užmokesčio (VDU), jei žmogus į fondą perveda 3 proc. savo atlyginimo (prieš mokesčius) vietoj 2,7 proc. pernai.

„Sauliaus Skvernelio vadovaujama partija kreipiasi į KT dėl S. Skvernelio Vyriausybės vykdytos pensijų sistemos konstitucingumo. Belieka pasveikinti šią iniciatyvą, kuri yra tiesiausias kelias gauti atsakymus į keliamus esminius klausimus“, – BNS teigė M. Lingė.

„Nors KT jau yra vertinęs šios reformos dalies nuostatų atitikimą Konstitucijai, bet tik jis gali išsklaidyti ar patvirtinti patiems reformos iniciatoriams kylančias abejones“, – pridūrė komiteto vadovas.

M. Lingės teigimu, šiuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija vertina galimus pakeitimus, kurie galėtų būti pateikti Seimui „ta apimtimi, kuri nesusijusi su KT keliamais klausimais“.

Antros pakopos pensijų kaupime šiuo metu dalyvauja apie 1,4 mln. žmonių. Preliminariai skaičiuojama, kad šiemet į pensijų kaupimą bus įtraukta apie 64,8 tūkst. žmonių. Pernai kaupti nusprendė per 60 tūkst. asmenų. 

Antrosios pakopos pensijų fondai Lietuvoje pradėjo veikti 2004-aisiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
nu sitas tai labai gina tuos aferistu fondus.Idomu,kodel?Balsuosiu tik uz ta partija ar ju narius,kurie stengsis grazint zmonems isviliotus pinigus.

būtina j u o s i n t i debilą LINGĘ,

būtina j u o s i n t i debilą LINGĘ,  portretas
kuris neturi nei menkiausio supratimo apie pensijų fondus - tokie m u l k i a i daro ne tik GĖDĄ , bet ir žalą Lietuvai

Tai

Tai portretas
Nepaleis tokios kasos su pinigais kazkas turi didele nauda ir ras kad partija ta fonda laikytu tad seime balsavimas bus fondo islaikymo naudai , gaila zmoniu kuriu pinigai nuverteje inflecija virs 20 metine o fondu graza minusine o pelningai investuoti ner kur ,galetu busto paskoloms ar kitoms paskoloms bet Troliu bankai neleis tokiu pelningu sandoriu atlikt .
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių