M. Rutte kartoja: negalima staiga atsisakyti rusiškų dujų ir naftos

Prezidentui Gitanui Nausėdai raginant maksimaliai greitai užtikrinti Europos Sąjungos (ES) nepriklausomybę nuo Rusijos energetikos išteklių, Nyderlandų premjeras Markas Rutte (Markas Riutė) kartoja, kad būtina tai daryti, tačiau pabrėžia, kad reikia užtikrinti ir Europos valstybių poreikius, jog nepritrūktų dujų ir naftos.

„Spaudimas naftos tiekimo įmonėms nebenaudoti naftos iš Rusijos nėra protingas, nes šiuo metu vis dar esame priklausomi nuo tų energijos šaltinių. Pavyzdžiui, yra per daug naftos perdirbimo gamyklų Rytų ir Vakarų Europoje, kurios visiškai priklausomos nuo rusiškos naftos ar dujų. Vokietija, Nyderlandai esame priklausomi nuo rusiškų išteklių“, – spaudos konferencijoje Vilniuje po susitikimo su G. Nausėda sakė Nyderlandų premjeras.

Jis teigė besitikintis, kad Europos Sąjungai pavyks iki metų pabaigos bent dviem trečdaliais sumažinti priklausomybę nuo Rusijos energijos išteklių.

Mes turime tą padaryti kuo greičiau, tačiau negalime to daryti jau rytoj.

„Nekantrauju pasiekti šių tikslų, bet tuo pačiu metu turime užtikrinti ir garantuoti, kad energetinė nepriklausomybė būtų užtikrinama taip, kad sistemoje būtų pakankamai dujų ir naftos, tai labai svarbu Nyderlandams, Vokietijai, Prancūzijai, taip pat ir Rytų Europos šalims. Mes turime tą padaryti kuo greičiau, tačiau negalime to daryti jau rytoj“, – kalbėjo M. Rutte.

G. Nausėdos teigimu, Lietuva daug investavo į energetinį saugumą per pastaruosius dešimtmečius, todėl yra pasirengusi svariai prisidėti prie Rusijos energetikos išteklių boikoto.

Jis taip pat kalbėjo, kad ES institucijos per ilgai diskutavo, kokie santykiai turi būti palaikomi su Rusija.

„Šiandien šitos diskusijos, kurioms išleidome per daug laiko, yra beprasmės, visi šiandien pamatėme, su kuo susidūrėme ir kai kaukės nukrito, yra lengviau judėti į priekį, atsisakyti tam tikrų stereotipų ir įgyvendinti tuos sprendimus, kurie, Lietuvos požiūriu, absoliučiai būtini, norint Europai jaustis saugesne, labiau nepriklausoma ir atsparia išorės šokams“, – sakė prezidentas.

Nyderlandų premjeras kovo pradžioje sakė, kad transformacijai energijos srityje „prireiks laiko“, nes ES vis dar labai priklausoma nuo rusiškų dujų ir rusiškos naftos, o jų importo nutraukimas neparengus alternatyvų galėtų „sukelti sunkiai valdomą pavojų“ Europos ekonomikoms.

Vokietijos, Jungtinės Karalystės ir Nyderlandų lyderiai tuomet perspėjo įvedant sankcijas Maskvai dėl jos invazijos į Ukrainą staiga neuždrausti energijos importo iš Rusijos ir sakė, kad kol kas nėra alternatyvių tiekimo galimybių.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad embargas rusiškos naftos importui, kurį dėl Maskvos karo prieš Ukrainą ragina skelbti kai kurios Europos šalys, tiesiogiai paveiks visą pasaulio naftos rinką, o ypač energetinę pusiausvyrą Europos žemyne.


Šiame straipsnyje: rusiškos dujosrusiška naftakaras UkrainojeMarkas RutteGitanas Nausėda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių