M. Skuodis: rusiški traukiniai su iki šiol draustomis gabenti prekėmis gali būti vežami ir šiandien

Susisiekimo ministras Marius Skuodis sako, kad pirmieji traukiniai su nuo birželio vidurio tranzitu į Kaliningradą per Lietuvą draudžiamomis gabenti rusiškomis prekėmis gali pradėti važiuoti dar ketvirtadienį.

Anot ministro, tai įmanoma, kadangi Europos Komisijos (EK) išaiškinimą Tarptautinių sankcijų koordinavimo komisija jau išnagrinėjo prieš kelias dienas. Ji pateikė rekomendacijas tranzitu gabenamų prekių kontrolę vykdyti atsižvelgiant į 2019–2021 m. leistinų pervežti prekių vidurkius bei jį viršijus pervežimą stabdyti.

„Gali būti, kad netgi šiandien (ketvirtadienį – ELTA). Komisija posėdžiavo antradienį, vakar buvo „Lietuvos geležinkeliams“ pateiktas protokolas, kaip tiesiog skaičiuoti. Ir čia dabar jau techniniai įgyvendinimo dalykai“, – ketvirtadienį Jonavoje žurnalistams sakė M. Skuodis.

Komentuodamas patį EK išaiškinimą, ministras tikino, kad prekių iš Rusijos į Kaliningradą pervežimas Lietuvos teritorija nevyks kaip iki šiol.

„Faktas, kad tranzitas nevyks taip pat, kaip vyko anksčiau. Turime tam tikrus limitus, kiek krovinių gali būti pervežama, turime aiškų pasakymą, ko negalima vežti apskritai. Šitoje vietoje pokytis yra akivaizdus, kad ir kas ką sakytų“, – patikino M. Skuodis.

„Visi modalumai, kaip (tranzitą – ELTA) turime įgyvendinti, sudėlioti ir tikiuosi, kad viskas vyks sklandžiai“, – pažymėjo jis.

ELTA primena, kad antradienį įvykusiame Tarptautinių sankcijų koordinavimo komisijos posėdyje buvo aptartos EK 2022 metų liepos 13 d. išleistos gairės dėl ribojamų priemonių taikymo tranzitu per Europos Sąjungos teritoriją gabenamoms Rusijos prekėms. Siekiant tinkamo ir vienodo sankcijų taikymo Lietuvoje, Komisija sutarė dėl EK gairių įgyvendinimo principų, draudžiančių tranzitu vežti karines, dvigubos paskirties prekes ir technologijas, taip pat ir dėl būtinųjų prekių pervežimo.

Birželio 17 d. įsigaliojus ES sankcijoms, Lietuva apribojo plieno bei juodųjų metalų tranzitą į Kaliningradą. Kaip tvirtino atsakingos institucijos, šis Lietuvos valdžios institucijų draudimas sankcionuotas prekes gabenti į Kaliningradą paremtas ES sankcijomis, numatytomis dar pavasarį. Tuo metu Rusija tranzito į Kaliningradą sustabdymą laikė neteisėtu ir beprecedenčiu.

Tačiau, nepaisant Rusijos grasinimų, nuo liepos 10 d. įsigaliojo ES sankcijų pakete numatytas kitas draudimas neleisti iš Rusijos per ES teritoriją gabenti cementą, alkoholį ir įvairias prabangos prekes.

Vis tik liepos 13 d. EK paskelbė gaires, pagal kurias leido Rusijai geležinkeliais per ES teritoriją gabenti sankcionuotas prekes į Kaliningradą, tačiau tranzitas galimas tik tokiu atveju, jei šios prekės nėra naudojamos kariniams tikslams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Straipsnio autoriui

Straipsnio autoriui portretas
Nesupratau iš pavadinimo, kur gali būti vežami traukiniai ir šiandien.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių