Maisto produktų brangimą jau dabar vadina rekordiniu, bet pikas – dar ateityje

  • Teksto dydis:

Tokių metų, kad brangtų tiek daug maisto produktų, dar nėra buvę, praneša LNK.

Žurnalistai klausė gyventojų, kas, jų nuomone, pernai labiausiai brango.

„Viskas. Pieno produktai, daržovės, vaisiai, viskas“, – teigė kalbinta moteris.

„Viskas po truputį. Bet labiausiai gal pieno produktai“, – jai antrino kita.

„Daržovės, duona“, – pridūrė kita pašnekovė.

K. Kavolėlio/BNS nuotr.

Sakantys, kad brango viskas, iš dalies teisūs. Pricer.lt tyrimas parodė, kad iš 52 prekių pabrango net 39, o tik vienuolika pigo. Kainų stebėtojai tokio masinio maisto produktų brangimo neprisimena.

„Imant atskiras kultūras, tokie šokinėjimo pikai yra buvę. Bet kad viskas susišlietų taip kompaktiškai, tai taip nėra buvę“, – teigė Pricer.lt maisto krypties vadovas Petras Čepkauskas.

Kas brango labiausiai?

Labiausiai per metus pabrango bulvės. Kilogramo kaina pasikeitė net 0,20 euro. Du kartus pabrango ir juoda duoda. Saulėgrąžų aliejaus kaina pakilo beveik 1 euru. Trečdaliu pabrango ir pienas. Beje, už jį mokėjome daugiausiai iš visų europiečių.

Bet kad viskas susišlietų taip kompaktiškai, tai taip nėra buvę.

„Pieno gamyba mažėja, ūkiai traukiasi, tad pas mus pieno brangimas paskutiniais mėnesiais yra rekordinis visoje Europos Sąjungoje“, – komentavo P. Čepkauskas.

Gerų žinių kainų skaičiuotojai negali pasakyti ir dėl mėsos. Dabar į šalį plūstanti itin pigi kiauliena po Naujųjų metų, tikėtina, brangs.

„Kai kurie gamintojai sako, kad kiaulienos brangimo potencialas yra 30 proc.“, – sakė Pricer.lt maisto krypties vadovas.

 

 

Dar brangs

Metai tikrai buvo sunkūs. Kas neišlaidavo, to pinigai nuvertėjo. Kainos per metus išaugo beveik 10 proc. Ekonomistai teigia, kad tokios infliacijos Lietuvoje dar nebuvo.

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad ir artimiausiu metu kainų mažėjimo tikėtis nereikėtų. Vis dėlto, anot jos, kainų augimą turėtų sušvelninti didesnės pajamos.

„Pagal visų ekonomistų prognozes, vis gi pajamų augimas aplenks kainų augimą“, – teigė ji.

„Kainoms augant, turi išlaikyti žmonių perkamąją galią nemažėjančią. Valdančiosios daugumos įsipareigojimas, kad atlyginimai, pajamos „į rankas“ augtų kartais greičiau nei auga kainos“, – komentavo Seimo biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas.

Masto prekių kaina augina brangstantis kuras, elektra, brangstanti darbo jėga ir derliaus svyravimai. Tačiau, ekonomistų teigimu, infliaciją išpūtė ir pati valdžia.

Kainų augimo pikas – dar ateityje. Anot Lietuvos banko, galbūt kainų kilimas aukščiausią tašką pasieks sausio mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Taig, pas mus

Taig, pas mus portretas
nelaimių pikas visada ateity. Negi neįpratom? Kas čia naujo?

ALGIS

ALGIS portretas
Žmonėms tai peilis , o bankams ir buržujams --Amerika.

Uf

Uf portretas
,,VALDANTIEJI"Ne ,tai išgamos,tai vagių klanas,kuriems visiškai nusispjaut i mus.Bilotaitė sako,kad vieno arabo išlaikymas ,metams,kainuoja valstybei 11 000€.Ar jūs bent suprantat kuom jie mus laiko?????
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių