8 tūkst. tonų riešutų ir džiovintų vaisių – tiek per 2013 m. suvartojo Lietuvos gyventojai, rodo kompanijos „Arimex“ duomenys. Per pastaruosius kelerius metus šių produktų populiarumas Lietuvoje augo. Viena tai lėmusių priežasčių – didelis lietuvių susidomėjimas sveika gyvensena ir mityba.
Metų pradžioje bendrovės TNS LT pristatytame visuomenės nuomonės tyrime teigiama, jog net 40 proc. gyventojų nurodė besimaitinantys sveikiau nei anksčiau. Be to, kas ketvirtas (26 proc.) Lietuvos gyventojas sako, kad galvoja apie maisto, kurį valgo, kaloringumą.
„Pastebėjome, kad pastaraisiais metais mitybai vartotojai skiria vis didesnį dėmesį. Kita vertus, vartotojai tampa vis reiklesni – norima ne tik skanių, bet ir sveikų, mažiau kaloringų, tačiau daugiau energijos suteikiančių maisto produktų", – teigia Jurga Sakalauskaitė, „Arimex“ rinkodaros vadovė.
Kartu su sveikos gyvensenos tendencijomis į Lietuvą iš Vakarų pasaulio šalių ateina ir produktų „mados“. Šiuo metu pasaulyje itin populiarūs specialiai vienam užkandžiui subalansuoti riešutų, sėklų ir džiovintų vaisių rinkiniai, skirti papildyti energijos atsargas tarp trijų pagrindinių valgių.
Anot J. Sakalauskaitės, lietuviai labai mėgsta džiovintus abrikosus, slyvas, populiarumo nepraranda razinos. Mėgstamiausi lietuvių riešutai – pistacijos, lazdynų riešutai, migdolai, šiek tiek mažiau suvalgoma anakardžių ir graikinių riešutų. Tiesa, produktų populiarumą lemia ir sezoniškumas. Pavyzdžiui, vasarą daugiau suvartojama kepintų, sūdytų riešutų, kuriuos kaip sotų, energijos suteikiantį užkandį renkasi iškylautojai. Žiemą daugiau suvartojama džiovintų vaisių, kurie, galima spėti, šaltuoju laikotarpiu lietuviams pakeičia šviežius.
Naujausi komentarai