Ministrai pripažįsta: sutarimo dėl Astravo AE energijos nepirkimo nėra

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir Latvijos diplomatijos vadovas Edgaras Rinkevičius pripažįsta, kad Lietuvos ir Latvijos kompromisas dėl elektros nepirkimo iš Astravo atominės elektrinės (AE) dar nėra rastas. Vis dėlto, pažymi L. Linkevičius, elektros energijos sistemos sinchronizacijos su žemyninės Europos tinklais projektas bus baigtas iki 2025 metų, kaip ir planuota.

„Mes esame užsibrėžę tikslą ir tikrai jį pasieksime – desinchronizuoti su Rusija ir sinchronizuoti su Vakarų Europa elektros tinklus iki 2025 metų. Šitas principinis klausimas dėl priklausomybės nuo elektros tiekimo iš Rytų yra taip pat labai svarbus šio proceso komponentas. Čia turime rasti bendras pozicijas, kurių šiuo metu, deja, kol kas nėra. Apie tai nuolat kalbamės. (…) Belieka toliau derėtis ir kalbėtis“, – pirmadienį po Baltijos šalių ir Lenkijos užsienio ministrų susitikimo surengtoje spaudos konferencijoje sakė L. Linkevičius.

Savo ruožtu Latvijos užsienio reikalų ministras E. Rinkevičius pažymėjo, kad Astravo AE elektros energijos pirkimo klausimu su Lietuva yra nuolat diskutuojama.

„Tai nėra lengva diskusija. Latvija neturi tiesioginės elektros linijos su Baltarusija. (...) Mes suprantame savo draugų – Lietuvos – susirūpinimą dėl saugumo ir aptarėme ne kartą šį klausimą su Baltarusija. (...) Manau, kad visi suprantame, jog norime turėti saugią energiją. Norime, kad situacija prie mūsų sienų būtų kaip įmanoma saugesnė. Suprantame ir tai, kad užsienio ekspertai vertina situaciją. Mes turime diskusiją, tai sunkus klausimas su skirtingomis nuomonėmis. Tikiu, kad mums reikia judėti tolyn su tuo, kas yra pasiekta energetikos ministrų sunkiomis diskusijomis“, – teigė E. Rinkevičius, pažymėjęs, kad, jo teigimu, „kuo greičiau tapsime dalimi Vakarų elektros tinklo, tuo bus geriau“. Pasak jo, dabar reikia rasti išeitis artimiausiems 5 metams iki sinchronizacijos su Vakarais projekto baigimo. 

Ragina Lietuvą pritarti suderėtam kompromisui dėl Astravo AE

E. Rinkevičius paragino Lietuvos vyriausybę pritarti ekonomikos ir energetikos ministrų lygiu suderintai politinei deklaracijai dėl prekybos elektra pradėjus veikti Astravo atominei elektrinei Baltarusijoje.

„Tai, kas buvo pasiūlyta, yra geriausias visų pusių kompromisas. Šiuo aspektu raginu Lietuvos vyriausybę tai priimti, nes diskusijos nebuvo lengvos“, – sakė E. Rinkevičius bendroje spaudos konferencijoje su Baltijos šalių ir Lenkijos užsienio reikalų ministrais.

Jis tikino, kad suderėtą kompromisą nebuvo lengva patvirtinti ir Latvijos vyriausybėje, kur, jo teigimu, yra labai skirtingų nuomonių.

Gegužės mėnesį Lietuvos energetikos ministras pristatė kartu su Latvijos ir Estijos ekonomikos ministrais suderintą politinę deklaraciją dėl elektros prekybos su trečiosiomis šalimis, kai Lietuva nutrauks prekybą su Baltarusija, jai paleidus Astravo jėgainę.

Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas teigia, kad deklaracija padės Lietuvai blokuoti elektros importą, bet kritikai joje pasigenda Latvijos įsipareigojimų užtikrinti, kad Astravo elektra nepateks į bendrą rinką per Rusiją ir Latviją.

Politinės deklaracijos projektą sukritikavo užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius ir Seimo opoziciniai konservatoriai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Eilinį kartą

Eilinį kartą portretas
liksim durniaus vietoj?

...

... portretas
Būkim biedbi, bet teisingi: Briuselis SUINTERESUOTAS Astravo elektra, ir TIK dėl to dabar gerina santykius su Minsku. O paranoikai lietuviai... jie Briuselio nedomina.

Nuomonė.

Nuomonė. portretas
Energetika didelis biznis ,Mažas esi ir suprasti nieko negali.O Estijos ir Latvijos premjerai nėra draugiški ES nariai.Tai ir parodo jų sprendimai.Korupcija ima viršų.Ir jokie jus broliai latviai.Klius tos nuodų dozės sprogus atominei ir jums .Išdavikai ir gailesčio jiems nėra.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių