Ministras: Estija palaiko Lietuvos poziciją dėl elektros nepirkimo iš nesaugių AE

  • Teksto dydis:

Estija palaiko Lietuvos poziciją, kad trys Baltijos šalys neturėtų pirkti elektros iš statomų nesaugių Baltarusijos ir Karaliaučiaus atominių elektrinių, sako Lietuvos energetikos ministras. Rokas Masiulis teigia, kad abi valstybės ieškos sprendimų, kaip neįsileisti elektros iš Astravo ir Baltijos AE.

„Šiuo atveju mūsų nuomonės pilnai sutampa. Jis (Estijos ekonomikos ministras Kristenas Michalas - BNS) pritarė, kad turėtų būti rasti sprendimai, kaip apriboti nešvarios atominės energijos į Europos Sąjungos šalis patekimą. Sutarėme, kad turėtų mūsų specialistai jau dabar pradėti dirbti ir ieškoti variantų“, - BNS telefonu iš Talino po susitikimo su K.Michalu sakė R.Masiulis.

Pasak jo, Lietuvoje dėl to spręs „Litgrid“ ir „Lietuvos energijos“ specialistai.

Energetikos ministras teigė, jog būdų, kaip riboti elektros importą, pokalbyje neaptarta. Klausimą ketinama kelti ir Baltijos šalių ministrų taryboje.

„Sekančiame Baltijos ministrų tarybos formate, kuris bus sausio pabaigoje, paprašysime, kad latviai į dienotvarkę įdėtų šį klausimą ir visų trijų šalių specialistai ir pareigūnai klausimą pradės nagrinėti“, - BNS sakė R.Masiulis.

Estijos ir Lietuvos ministrai taip pat aptarė Visagino atominės elektrinės (VAE) projektą bei sutarė, kad šiemet bus stebima elektros rinka, o vėliau, atsižvelgus į jungčių poveikį elektros kainai, bus sprendžiama dėl atominės Lietuvoje perspektyvų.

„Jo nuomonė buvo panaši į Latvijos ministrės, kad daug pasikeitimų rinkoje įvyko projekto vystymo metu ir turbūt didžiausias iš jų - „NordBalt“ ir „LitPol Link“ jungčių pajungimas. Tai pakankamai paveiks rinką ir reikia stebėti, kokia kaina, kokie pasikeitimai vyksta rinkoje. Todėl reikės sėsti ir žiūrėti į projektą naujom akim“, - sakė R.Masiulis.

Jis pripažino, kad šiemet sprendimų dėl VAE tikriausiai nebus: „Ar per visus metus, ar per dalį metų, manau, kad taip“.

R.Masiulis Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Suomijos ministrus neseniai paragino nepirkti elektros iš Baltarusijoje ir Rusijos Karaliaučiaus srityje statomų atominių elektrinių (AE). Ministro teigimu, Karaliaučiuje ir Baltarusijoje statomos AE kelia grėsmę aplinkai, dėl to sukuria nesąžiningą konkurenciją elektros rinkoje, todėl jis siūlo pradėti diskusijas regioniniu, o vėliau - ES lygiu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pagyvensim

Pagyvensim portretas
Pamatysim , panasu i snekucius kaip ir ape nordstream ir kitus vejus

tiesiai sviesiai

tiesiai sviesiai portretas
jus lietuviai nepirkit, o mes jum rusiska perparduosim...

ne gebelsui sprest

ne gebelsui sprest portretas
kas saugu, o kas ne
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių