Ministras: labiau atveriama rinka Lietuvos žemės ūkio produkcijai – praktinės JAV paramos ženklas

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad praėjusią savaitę vykęs žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko vizitas Jungtinėse Amerikos Valstijose yra ekonominės Vašingtono paramos Lietuvai pavyzdys.

Kaip Eltai ketvirtadienį komentavo G. Landsbergis, Lietuvos žemės ūkio gamintojams atsiverianti JAV rinka yra ženklas, kad Lietuva iš partnerių kitoje Atlanto pusėje sulaukia ne tik politinio pritarimo, bet ir praktinės paramos.

„Paskutinė informacija yra apie tai, kad mūsų mėsos produkcijai bus išduodama papildomų licencijų. Panašu, kad einame pozityvia linkme dėl kiaušinių produktų, tikimės, aišku, ir dėl kviečių. Čia vienas svarbesnių tikslų, kad Lietuvos žemės ūkio eksporto produkcija pasiektų Amerikos vartotojus“, – tvirtino G. Landsbergis.

Šalies diplomatijos vadovas taip pat pažymi, kad K. Navickas yra pirmasis JAV viešėjęs žemės ūkio ministras iš Europos Sąjungos, o tai esą yra svarbus politinis pripažinimas.

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) pirmininkas kritiką partijos deleguotam žemės ūkio ministrui sako suprantantis, tačiau, pažymi jis, nepasitenkinimas K. Navicku veikiau yra susijęs su Aplinkos ministerijos (AM) kuruojama Žaliojo kurso politika. Politikas taip pat neatmeta, kad dalies opozicijos inicijuotas kreipimasis keisti žemės ūkio ministrą bei viešai nuskambėjęs kai kurių žemdirbių organizacijų pasipiktinimas gali turėti motyvą supriešinti valdančiuosius.

„Girdžiu kritiką, suprantu, kad ji daugiausia yra susijusi su tuo, kas vyksta kitoje ministerijoje, AM, būtent su Žaliuoju kursu ir Lietuvos galimais įsipareigojimais toje srityje. Tačiau, nepaisant to, kad gal ne visai ten nukreipta kritika, yra ir bandoma patikrinti koalicijos vienybę šituo būdu“, – patikino G. Landsbergis.

Susidariusią situaciją konservatorių lyderis žada nagrinėti praėjusią savaitę specialiai nesutarimams žemės ūkio sektoriuje spręsti suburtoje darbo grupėje. Jos vadovu paskirtas Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas ir buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius.

„Mėginsime tuos nesutarimus spręsti ir ieškoti praktinių sprendimų“, – teigė TS-LKD pirmininkas.

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) praėjusią savaitę pranešė, kad Lietuvos mėsos perdirbimo įmonės į JAV galės eksportuoti įvairesnių mėsos produktų: šalto rūkymo kiaulienos ir jautienos kumpį, dešras ir dešreles, vytintas dešreles, termiškai apdorotus koldūnus su kiauliena.

Kaip skelbė ministerija, toks visam Lietuvos mėsos sektoriui svarbus sprendimas priimtas žemės ūkio ministro K. Navicko susitikime su aukščiausiu JAV pareigūnu, atsakingu už žemės ūkį, žemės ūkio sekretoriumi Tomu Vilsacku. Tokio rango už žemės ūkio politiką atsakingi Lietuvos ir JAV pareigūnai Vašingtone susitiko pirmąkart istorijoje, pabrėžia ŽŪM.

Pasak K. Navicko, prekybos su JAV žemės ūkio ir maisto produktais rodikliai kasmet auga, tačiau vis dar turi didelį neišnaudotą potencialą, todėl papildomi leidimai importuoti mūsų produktus į šią perspektyvią rinką atveria didesnes galimybes.

Vis dėlto žemdirbių bendruomenė po spalio viduryje vykusio ministro susitikimo su Lietuvos žemės ūkio taryba pareiškė nepasitikėjimą ministru. Jų teigimu, K. Navickas netinkamai komunikuoja su ūkininkų atstovais, netvarko valstybinės žemės, pamiškių. Kritikos sulaukė ŽŪM vykdoma Žaliojo kurso įgyvendinimo strategija, didėjantys mokesčiai, ministerijos vadovas kaltinamas prastu vadovavimu ir nekompetencija. Ragindami trauktis, žemdirbiai prašė K. Navicką nekankinti savęs ir žemės ūkio atstovų.

Savo ruožtu K. Navickas sako, kad nepasitenkinimą jo darbu išreiškę žemės ūkio atstovai siekia apginti savus interesus, visų pirma, kad Žaliasis kursas Lietuvoje nebūtų plėtojamas. Ministras tikina neketinantis pasiduoti ūkininkų spaudimui ir atsisakyti kurso tikslų.

K. Navicko atsistatydinimo taip pat prašo Seimo Regionų frakcija. „Žemės ūkio ministro mes šiandien neturim ir gal geriau vietoj tokio ministro, kokį turim, jo neturėti išvis. Jis ne tik kad nepadeda, bet jaukia visą darbą“, – pristatydamas frakcijos raginimą ministrui palikti postą, sakė jos narys Jonas Pinskus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tą pasaką jau ne vienas ministras per tuos dešimtmečius mums sako bet vežimas kažkodėl nejuda.

nu teip teip

nu teip teip portretas
jooo, jooo

Hihi

Hihi portretas
Kel_?tu dEbilu_lt........pAsaKa.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių