Pereiti į pagrindinį turinį

Ministras - už motinų darbą pagal autorines sutartis

2009-06-19 20:13
Ministras - už motinų darbą pagal autorines sutartis
Ministras - už motinų darbą pagal autorines sutartis / Roko Medonio nuotr.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Rimantas Jonas Dagys neatmeta šeimas vienijančių organizacijų vieno iš siūlymų leisti vaikus auginančioms motinoms dirbti pagal vienkartines autorines sutartis ir tvirtina sieksiąs, kad į šį siūlymą būtų atsižvelgta.

„Tai būtų viena iš galimybių mamoms užsidirbti papildomų pinigų už autorinį darbą, kurį jos gali atlikti namuose prižiūrėdamos vaikus, atradusios laisvo laiko. Tarkim, vertėjos iš užsienio kalbos versti knygas, žurnalistės rašyti publikacijas spaudai, akademikės - mokslinius straipsnius, dizainerės kurti ar užsiimti kitokia kūrybine veikla, kuri būtų apmokama pagal autorines sutartis“, - sakė R.J.Dagys.

Jo nuomone, geresnės sąlygos turėtų būti sudarytos ir vienišoms mamoms, ir toms motinoms, kurių šeimos pajamos nėra didelės, palyginti su kitų šeimų. Jei būtų nuspręsta nustatyti motinystės išmokų „lubas“, galbūt turėtų būti atsižvelgiama į bendras šeimos pajamas, paimtas paskolas.

Apie tokias alternatyvas, kaip sudaryti kuo palankesnes sąlygas vaikus auginančioms mamoms, šiandien kalbėta su šeimas vienijančių organizacijų atstovais įvykusiame susitikime Socialinės apsaugos ir darbo ministerijoje.

Jei Seimas pritartų siūlymui didžiausias motinystės išmokas gaunančioms mamoms nustatyti „lubas“, tai vaikus iki dviejų metų auginančios motinos laikinai netektą išmokų dalį atgautų 2012-2014 metais. Priešingu atveju, nukentėtų teisėti gyventojų lūkesčiai ir jeigu valstybė to skirtumo negrąžintų, ji susidurtų su daug rimtesnėmis problemomis.

Ministras R.J.Dagys pabrėžė, kad siūlymą Vyriausybei nustatyti didžiausias išmokas gaunančioms mamoms išmokų „lubas“ teikė kaip siūlymą diskusijai. Pirmiausia siekdamas, jog nenukentėtų mažiausias pajamas gaunančios mamos. Priešingu atveju, ženkliai sumažėjus motinystės išmokoms, tokios mamos papildytų bedarbių armiją.

„Tokį siūlymą pateikiau su išlyga, kad klausimas dėl motinystės (tėvystės) išmokų tvarkos pakeitimų būtų pirmiausia išdiskutuotas ir tik vėliau priimtas sprendimas Seime“, - sakė socialinės apsaugos ir darbo ministras.

Anksčiau buvo svarstoma, kad motinystės (tėvystės) išmokos pirmaisiais metais prilygtų 85 proc. buvusio atlyginimo, o antraisiais metais jos sumažėtų net 50 procentų.

Ministras ir toliau laikosi nuomonės, kad reikia ieškoti ir alternatyvių sprendimų, jog apskritai nereikėtų peržiūrėti motinystės (tėvystės) atostogų tvarkos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų