Miško pramonininkai sunerimę: ar švedai užvaldys Lietuvos miškus?

  • Teksto dydis:

Seimas svarstys miškų įsigijimo ribojimo įstatymo pataisas. Miško pramonininkų asociacijos prezidento pavaduotojas Darius Partauskas įspėja, kad dėl jų priėmimo delsti nebegalima.

„Lietuviai jau dabar nebėra savo miškų šeimininkai. Šiuo metu didžiausia privačių miškų valdytoja Lietuvoje – Švedijos baldų gamintoja „Ikea“. Jai priklauso daugiau kaip 20 tūkst. ha miškų. Mūsų medienos graibstymą pristabdyti galinčios pataisos užstrigusios Seime jau keletą metų, o iškirsti medžiai tuo metu sparčiai iškeliauja į švedų baldų parduotuves“, – sako D. Partauskas.

Pataisomis būtų nustatyta, kiek vienas asmuo galėtų įsigyti miškų ūkio paskirties žemės. Šiuo metu Seime siūlomas 1,5 tūkst. ha apribojimas. D. Partauskas teigia, kad tokia riba yra didelė, tačiau ji – geriau negu nieko.

„Šis apribojimas paveiktų apie 20 įmonių (daugiausiai švedų korporacijų). Šiuo metu jos, valdydamos didžiulį kapitalą, ir galimai turėdamos stiprų užnugarį, siaučia Lietuvos miškuose. Tuo metu likusių 1000 rinkos dalyvių – daugiausiai nedidelio kapitalo lietuviškų įmonių – interesai lieka neginami. Lietuviškos miškininkystės įmonės, tiesiogine to žodžio prasme, yra išvejamos iš miškų. Tai iš esmės kelia grėsmę nacionalinio saugumo lygmeniu“, – įspėja Miško pramonininkų asociacijos prezidento pavaduotojas.

Dėl užsienio kapitalo įmonių įsigalėjimo Lietuvos miškų rinkoje itin kenčia regionai. Anot D. Partausko, minėtų pataisų nepriėmimas būtų dar viena vinis jiems į karstą: „Jau dabar sparčiai naikinamos smulkios regioninės lentpjūvės, bankrutuoja vietiniai perdirbėjai, kirtėjai ir miškovežių kompanijos. Kiek mums žinoma, švedai jų paslaugomis nesinaudoja ir darbo vietų nekuria“.

D. Partauskas ragina visuomenę ir politikus nelikti abejingais. Priešingai, galime savo miškuose sulaukti latvius jau ištikusios krizės. „Nereaguosime dabar – turėsime situaciją kaip Latvijoje. Ten švedų fondai latvius „išmiškino“ iš miškų. Vienintelis kelias latviams užbaigti miškų krizę – nacionalizuoti miškus. Ar norime iki to prieiti?“ – klausia Lietuvos miško pramonininkų atstovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ech - palestiniečiai, žemes pardavę, ir SAVO šalies neteko... bet jie KOVOJA, o mums jau įkaltas žiurkės genas. :/

???

??? portretas
O kodėl ne? Bankus gali valdyti o miškus ne? Parduos už eurą kaip kadais už litą pardavė Mažeikų naftą ir ką? Išeisit į gatves? Nejuokinkit. Lietuviškas mentalitetas neleis. Ne mano kiaulės,- ne mano pupos. Ne mano miškas , kas man?,

Anonimas

Anonimas portretas
Kad Lietuvos nera ir taip aisku.Prasiskolinus ir savo nieko neturi.O dar varo ant ruso.Dabar viskas priklauso nuo Amerikos ir Europos Sajungos.Mes savo zodzio jau nebeturim.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių