MITA vadovas: pandemija įrodė skaitmenizacijos svarbą versle

Koronaviruso pandemija įrodė skaitmenizacijos svarbą versle, sako Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūros (MITA) laikinasis direktorius Gintas Kimtys.

„Karantino metu visi susidūrė su iššūkiu, kad reikalingas skaitmeninis nuotolinis kontaktas su žmogumi. Ar tai būtų darbiniai santykiai, ar tai būtų verslo santykiai, ar tai būtų švietimas. Visur iškilo būtinybė organizuoti ir sukurti labai efektyvų nuotolinį ryšį“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė G. Kimtys.

„Verslas ir pramonės šakos prieš COVID-19 ne visos vienodai matė skaitmeninimo naudą ir kai kurios tai matė tiesiog kaip marketingo dalį. (...) Ta situacija, atėjus pandemijai, stipriai pasikeitė, visi pamatė, kas yra skaitmeninimas, kad tam tikrais atvejais, susidarius tam tikroms neigiamoms aplinkybėms, tu negali vystyti savo verslo“, – pridūrė jis.

Visur iškilo būtinybė organizuoti ir sukurti labai efektyvų nuotolinį ryšį.

Inovatyvių idėjų kovai su koronavirusu konkursą pavasarį organizavusi MITA sulaukė 372 idėjų. Iš jų atrinktos 35, kurioms bus skirtas finansavimas – su konkurso dalyviais pasirašytos sutartys.

Išvysčius konkursui pateiktą projektą, MITA jų kūrėjams skirs iki 52 tūkst. eurų.

„Sulaukėme didžiulio būrio idėjų. Dalyvavo ne tik rinkos lyderiai, senbuvės įmonės, bet atėjo daug ir naujų žmonių, naujų startuolių. Galime pasidžiaugti – vien to konkurso pasekoje įsisteigė 12 naujų startuolių“, – komentavo G. Kimtys.

Anot jo, kuriamos inovacijos skirstomos į kelias stambias kategorijas.

„Pirmiausia, tos inovacijos ir technologijos, kurios tiesiogiai kovoja su COVID-19, jo plitimu, prie jų priskirtume pačias vakcinas, vakcinų komponentus, medikamentus, antra grupė – padarinių šalinimo, kuriuos sukėlė virusas grupė, tai preparatai, technologijos, prietaisai, kurie padeda gydyti šalutinius reiškinius, taip pat stebėsena pacientų. (...) Trečioji – prevencinė kategorija, visa eilė prevencinių įrenginių. (...) Ketvirtoji – lengvinimas organizacinių procesų“, – kalbėjo laikinasis MITA vadovas.

Konkurse dalyvavusios įmonės „SiMa Water Technologies“ inovacijų vystymo vadovas Vytautas Abromaitis spaudos konferencijoje teigė, kad bendrovė šiuo metu kuria prietaisą, kuris galės saugiai pašalinti mikrobus nuo maisto ir įvairių namų apyvokos įrankių paviršių.

MITA nuotr.

„Pastebėjome, kad parsinešus produkciją iš turgaviečių, prekybos centrų reikėtų tuos paviršius dezinfekuoti. (...) Nusprendėme sukurti dezinfekcinę dėžę. Konceptas labai paprastas – produktai sudedami ant lentynų, vienu mygtuko paspaudimu ji įjungiama ir vyksta dezinfekanto skleidimas“, – pasakojo jis.

Savo ruožtu blaivumo patikros sprendimus kuriančios įmonės „Inovatyvių procesų sprendimai“ vadovas Darius Didžgalvis teigė, kad bendrovė šiuo metu tobulina bekontakčio automatizuoto temperatūros matavimo prietaiso prototipą.

Anot jo, kol darbuotojas tikrinasi blaivumą, būtų nustatoma ir jo temperatūra, o surinkta informacija keliautų jo vadovui.

Prognozuojama, kad pastarosios technologijos galėtų būti pristatytos maždaug po pusmečio.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių