Moterų nedarbas didesnis, uždarbis – atvirkščiai

Užimtumo tarnyba (UŽT) konstatavo, kad šalyje nedirbančių vyrų prieš porą metų buvo daugiau. Dabar iš visų 151 tūkst. asmenų, kurie kreipėsi į UŽT, daugiau moterų (79,4 tūkst.). Oficialiai šiuo metu darbo neturi 7,8 tūkst. daugiau moterų nei vyrų. „Sodros“ statistika skelbia, kad silpnosios lyties ir uždarbiai mažesni.

Derina ir šeimos poreikius

Neaktyvių darbingo amžiaus vyrų per metus sumažėjo 39,5 tūkst., o moterų – 33,2 tūkst. – šie duomenys pateikiami naujausioje darbo rinkos apžvalgoje.

„Atotrūkį tarp moterų ir vyrų nedarbo išaugino pandemijos laikotarpiu pasikeitusios aplinkybės ne tik atitinkamuose versluose (ypač paslaugų sektoriuje), bet ir sunkumai derinti šeimos poreikius su darbo įsipareigojimais. Nedarbo žirklės išliko nemažos ir iki šiol negrįžo į ankstesnę apylygę poziciją, kaip buvo prieš dvejus metus. Tada nedirbančių vyrų skaičius buvo netgi šiek tiek didesnis nei moterų, ir skirtumas siekė apie 500. Tikimės, kad pokyčiai ir naujovės užimtumo sistemoje ir Darbo kodekso pakeitimai turės teigiamą įtaką didinant moterų užimtumą“, – teigė UŽT Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėja Jurgita Zemblytė.

Oficialiai šiuo metu darbo neturi 7,8 tūkst. daugiau moterų nei vyrų.

Darbo neturinčių vyrų skaičius sparčiau mažėjo ir šį birželį – 2,3 tūkst., o moterų – 1,5 tūkst.

Jaunimo ir vyresnių nei 50 metų asmenų grupei priklausančių moterų situacija yra panaši. Tarp nedirbančio jaunimo iki 29 metų (25,3 tūkst.) merginos sudaro 53 proc., o vyresnių nei 50 metų asmenų grupei priklausančių asmenų (65,1 tūkst.) – 51,3 proc.

Pasak UŽT atstovų, šį birželį 3,8 proc. padidėjo užsiregistravusių moterų srautas, o vyrų kreipėsi 2,5 proc. mažiau.

Akmenė ir Lazdijai

Didžiausias moterų nedarbas liepos 1 d. užfiksuotas Akmenės r. – 16,5 proc., Kalvarijoje – 13,9 proc., Lazdijų r. – 13,2 proc., Visagine ir Kazlų Rūdoje – po 12,8 proc.

Mažiausiai nedirbančių moterų – Neringoje (3 proc.), Birštone (4,5 proc.), Kretingos r. (5 proc.), Klaipėdos r. (5,3 proc.) ir Skuode (5,9 proc.).

Vyrų situacija nepalankesnė Lazdijuose (14,7 proc.), Ignalinoje (14 proc.), Zarasuose (13,8 proc.), Kalvarijoje (12,1 proc.) ir Anykščiuose (12 proc.). Mažiausiai jų užregistruota Neringoje (2,4 proc.), Klaipėdos r. (3,8 proc.), Kretingoje (4,2 proc.), Skuode (4,7 proc.) ir Šiauliuose (5,8 proc.).

UŽT atkreipia dėmesį į teigiamą birželio tendenciją – pagal darbo sutartis dirbti pradėjo daugiau moterų nei vyrų. Terminuotai įsidarbinusios moterys sudarė 66,5 proc., neterminuotai – 50,4 proc. Daugiau moterų – 899 įdarbintos subsidijuojant, vyrų tokiu būdu pradėjo dirbti 801.

Taip pat daugiau klienčių moterų ryžosi įgyti naujų kompetencijų – birželį profesinio mokymo programoje pradėjo dalyvauti 842 iš 1,4 tūkst. asmenų. Daugiau moterų – per 4,5 tūkst. nusprendė įgyti naujų kompetencijų ir pirmąjį šių metų pusmetį (iš viso 8,2 tūkst. klientų). Dauguma jų (51,7 proc.) buvo 30–49 metų, 28,1 proc. – vyresnės nei 50 ir 20,3 proc. – jaunos moterys iki 29 metų.

Algų skirtumas didėjo

Kredito biuro „Creditinfo Lietuva“ naujausia analizė birželį atskleidė, kad per metus vyrų atlyginimai augo sparčiau nei moterų – atitinkamai 20 ir 18,5 proc. Palyginus praėjusių ir šių metų balandį išmokėtus atlyginimus, vyrai Lietuvoje vidutiniškai uždirbo 248 eurais daugiau. Iš 76 išanalizuotų veiklos sričių tik vienuolikoje moterų atlygis didesnis, tačiau toks skirtumas moterų naudai dažniausiai pastebimas menkiau mokamose srityse.

„Sodros“ paskelbtais duomenimis, šių metų balandį moterų atlyginimai vidutiniškai siekė 1 649 eurus per mėnesį, vyrų – 1 897 eurus, pernai tuo pačiu metu jie atitinkamai buvo 1 391 euras ir 1581 euras, skirtumas siekė 190 eurų.

Labiausiai per metus – net 1 167 eurais per mėnesį – moterų atlyginimai išaugo programų rengimo ir transliavimo srityje: nuo 1 992 iki 3 159 eurų. Atitinkamai vyrų atlygis šioje srityje pakilo 661 euru per mėnesį: nuo 2 562 iki 3 223 eurų. Įspūdingas moterų atlygio pakilimas – 955 eurai per mėnesį – užfiksuotas ir oro transporte: nuo 2 217 pernai iki 3 172 eurų šiemet. Šiame sektoriuje dirbančių vyrų atlyginimai toliau išlieka didžiausi, palyginti su kitais sektoriais, ir išaugo 848 eurais per mėnesį: nuo 4 200 pernai iki 5 047 eurų šį balandį.

Mažiausius atlyginimus Lietuvoje gavo apsaugos, maitinimo ir gėrimų, taip pat pastatų ir aplinkos aptarnavimo sričių darbuotojai – jų darbo užmokestis balandį neviršijo 1 042 eurų per mėnesį. Vis dėlto tik moterų atlyginimai maitinimo ir pastatų priežiūros bendrovėse nesiekia nė tūkstančio eurų ir atitinkamai sudaro 991 eurą ir 928 eurus per mėnesį. Vyrai mažiausius atlyginimus uždirbo apsaugos sektoriuje – 1 025 eurus.

Kodėl skiriasi atlyginimai?

Bendras JAV Viskonsino valstijos ir Didžiosios Britanijos Voriko universitetų atliktas tyrimas atskleidė, kad net 25 proc. mažiau moterų yra linkusios derėtis dėl didesnio darbo užmokesčio nei kolegos vyrai. Kalbėdami apie vyrų derybų meną, mokslininkai pastebėjo, kad šie yra daug agresyvesni derybininkai ir dažniau linkę save pozicionuoti darbdaviui kaip pagrindinį ir vienintelį šeimos maitintoją.

Be to, moterys, derėdamosi dėl atlyginimo ir darbo sąlygų, turėtų pagrindo ir argumentų reikalauti iš darbdavio adekvataus atlygio už darbą, nes daugelis moterų net nežino, kokio atlyginimo jos galėtų reikalauti iš darbdavio. Tai įrodo „Glassdoor“ atliktas tyrimas, kuris nustatė, kad net 67 proc. moterų išreiškė pageidavimą geriau suprasti, koks atlyginimas joms priklausytų pagal einamas pareigas, turimus įgūdžius ar gebėjimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Slava \\\\\.../////

Slava  \\\\\...///// portretas
kas'pis'tą'(k)lizmui.

Nemeluokite!

Nemeluokite! portretas
Retas vyras kainuoja 50 euru uz valanda! O stai moterys - praso ir daugiau!

fas fas

fas fas portretas
statybose daug darbu, gali ten eiti dirbti, lyciu lygybe taigi
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių