N. Mačiulis: Lietuvos BVP prognozė nesikeičia – šiemet smuks

  • Teksto dydis:

Bankas „Swedbank“ nekeičia šių ir kitų metų Lietuvos bendrojo vidaus produkto (BVP) prognozių – kaip ir sausį, manoma, kad šiemet šalies ekonomika smuks 0,3 proc., o kitąmet augs 1,8 procento.

Augimą slopins prastėjanti paklausa eksporto rinkose, aukštesnės palūkanos ir kiti veiksniai, teigiama „Swedbank“ pranešime.

„Pagal techninį recesijos apibrėžimą – du ketvirčius iš eilės mažėjantį BVP – Lietuva, panašu, jau atsidūrė recesijoje. Lietuvos ekonomika traukėsi ir praėjusių metų pabaigoje, o pirmaisiais šių metų mėnesiais dar nematome labai džiuginančių tendencijų. Apdirbamosios gamybos apimtys yra dešimtadaliu mažesnės nei buvo prieš metus, šiek tiek sumažėjo mažmeninė prekyba, traukėsi gyventojų investicijos į nekilnojamąjį turtą“, − pranešime sako „Swedbank“ vyriausias ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Pagal techninį recesijos apibrėžimą – du ketvirčius iš eilės mažėjantį BVP – Lietuva, panašu, jau atsidūrė recesijoje.

Kaip prognozuoja bankas, nedarbo lygis šiemet padidės iki 7,3 proc. – labiausiai dėl mažesnio užimtumo pramonėje.

Vidutinis darbo užmokestis Lietuvoje šiemet turėtų padidėti 10,9 proc. ir metų pabaigoje pasieks 2052 eurus prieš mokesčius. Kitais metais prognozuojamas atlyginimų augimo sulėtėjimas iki 7,2 procento.

Šių metų pabaigoje vidutinė metinė infliacija Lietuvoje sumažės iki 3 procentų, o kitais metais sieks tik 1,8 procento, tačiau sparčiai kylantys atlyginimai greičiausiai ir toliau kaitins paslaugų kainų augimą.

Anot banko, Europos Centrinis Bankas bazines palūkanų normas iki šių metų liepos dar didins tris kartus po 25 bazinius punktus, o jas sparčiai mažinti pradės kitų metų pradžioje.

Remiantis banko ekonomistų prognozėmis, šiemet Estijos BVP sumažės 0,8 proc., o Latvijos ekonomika šiek tiek augs, pasaulyje numatomas 2,4 proc. augimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Ateityje tik smukimas bus , CO mokestis , akcizu didinimas , vartojimo mazinimas ir mokesciu didinimas nereikes pramones augimo eina prie vartojimo mazinimo , uzteks 4 d, dienu ir gausim pasalpas ar priversti kariaut busim .
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių