Ekonomistai: BVP augimas dėl karo lėtėja mažiau nei prognozuota

Spartus Lietuvos ekonomikos augimas baigėsi, tačiau baimė dėl didesnio karo poveikio – nepasitvirtino, teigia kai kurie ekonomistai. Anot jų, šalies ūkis kol kas sugeba gerai atlaikyti pasaulinį karo Ukrainoje poveikį. Visgi kai kurie atkreipia dėmesį, kad antrąjį pusmetį gali būti stebima stagnacija arba techninė recesija.

Realusis Lietuvos bendrasis vidaus produktas (BVP) antrąjį šių metų ketvirtį, palyginti su tuo pačiu metu pernai, augo 2,8 proc. ir to meto kainomis siekė 16,4 mlrd. eurų. Per ketvirtį pokytis buvo neigiamas ir siekė –0,4 procento.

„Nereikėtų baimintis didelio sukrėtimo, bankrotų bangos, tikėtina, kad nedarbo lygis išliks panašiame lygyje, negresia jo didėjimas, bet kalbame apie nemalonų reiškinį, apie kurį diskutuojame pastarąjį pusmetį: stagfliaciją. Kainos didelės, metinė infliacija išlieka aukšta, ekonomikos augimo nėra – atitinkamai reikia planuoti ir savo gyvenimą ateinantį pusmetį“, – penktadienį BNS sakė „Swedbank“ ekonomistas Nerijus Mačiulis.

Jis anksčiau prognozavo, kad BVP augimas antrąjį ketvirtį augs 3,2 proc., tačiau sako, kad skirtumo nereikėtų sureikšminti, nes bendros tendencijos vis tiek rodė, jog šalies ekonomikos augimas išsikvepia, o antrąjį pusmetį lėtėjimą lėmusios problemos niekur nedings.

Kainos didelės, metinė infliacija išlieka aukšta, ekonomikos augimo nėra – atitinkamai reikia planuoti ir savo gyvenimą ateinantį pusmetį.

„Bendros makroekonominės prognozės išlieka labai aiškios, BVP duomenys patvirtina, kad ekonomikos augimas išsikvėpė dėl įvairių priežasčių, tai nėra tik karo Ukrainoje ar energetikos krizės Europoje pasekmė, prie to prisideda ir labai didelė infliacija, kuri jau sumažino gyventojų perkamąją galią ir dalis gyventojų jau mažina išlaidas, tikėtina, kad visos šios problemos tęsis ir antrąjį 2022-ųjų pusmetį – gyventojų perkamoji galia prarasta, sunku tikėtis, kad namų ūkių vartojimas augs“, – sakė ekonomistas.

Anot N. Mačiulio, tai nereiškia krizės, tačiau spartus ekonomikos augimas baigėsi.

„Antrąjį pusmetį matysime stagnaciją: mūsų neapima didelė krizė, bet spartaus ir svaigaus ekonomikos augimo laikotarpis baigėsi, matysime šiek tiek nuosaikesnes ekonomikos tendencijas“, – sakė N. Mačiulis.

Skeptiškiau Lietuvos ekonomikos perspektyvas prognozavęs SEB ekonomistas Tadas Povilauskas sako, kad BVP augimas per metus rodo, kad Lietuvos ekonomika kol kas sugeba labai gerai atlaikyti pasaulinį karo Ukrainoje poveikį.

„Turint omenyje, kad vyksta karas Ukrainoje – netolimoje šalyje, o tiek dėl sankcijų taikymo, tiek dėl besikeičiančios visuomenės bei verslo pozicijos agresorių – Rusijos bei Baltarusijos atžvilgiu, nyksta bet kokie prekybos ryšiai tarp Lietuvos ir šių valstybių, todėl toks BVP rezultatas yra tikrai geras“, – penktadienį BNS sakė banko analitikas.

„Vis dėlto tikėtina, kad ir trečiąjį ketvirtį turėsime BVP augimo nuosmukį – techninę recesiją, nes jau bus jaučiamas realus sankcijų taikymo poveikis, ypač kalbant apie tiekimo pusę, nes iki šiol jas paskelbus turėjome pereinamąjį laikotarpį“, – pridūrė T. Povilauskas.

Pasak SEB ekonomisto, Lietuvos pramonė, eksportuotojai, antrąjį šių metų pusmetį ypač pajus lėtėjančios Europos ekonomikos įtaką, vidaus vartojimo mažėjimą ir infliacijos poveikį.

„Greičiausiai užsakymai iš Europos Lietuvos pramonei dar juda inertiškai, tačiau lėtėjant euro zonos lokomotyvui ketvirtas ketvirtis gali parodyti tikrąjį vaizdą“, – sakė T. Povilauskas.

„Kad ir kaip ten būtų, bent jau mūsų bankas 2022 metų BVP augimo prognozę vis dėlto šiek padidins – nuo karo pradžios prognozuotų 0,9 proc. iki maždaug 1,1 proc. BVP augimo“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cia koks dar sutverimas ?? ,, peikia,,

cia koks dar sutverimas ??   ,, peikia,, portretas
,,,PEIKIA RUOSTIS STAGFLIACIJAI,,,, -- matomai dabar taip vadina , bankininku gerkles anginos aborta per subine .....
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių