Pereiti į pagrindinį turinį

"NDX energija" įspėja besiginsianti visomis priemonėmis

2009-06-23 01:52
"NDX energija" įspėja besiginsianti visomis priemonėmis
"NDX energija" įspėja besiginsianti visomis priemonėmis / Roko Medonio nuotr. Leo LT

Nacionalinio investuotojo į naują atominę elektrinę bendrovės "Leo LT" akcininkė "NDX energija" pareiškė, kad Seime įregistruotų Atominės elektrinės įstatymo pataisų priėmimas "sukeltų esminę turtinę žalą ir UAB "NDX energija", ir valstybei".

Tai rašoma pirmadienį "NDX energijos" kreipimesi į Ūkio ministeriją, prezidentą Valdą Adamkų, išrinktąją prezidentę Dalią Grybauskaitę, Seimo pirmininką Arūną Valinską, premjerą Andrių Kubilių bei energetikos ministrą Arvydą Sekmoką.

Įspėjime, kurį pasirašė "NDX energijos" direktorius Petras Jašinskas, pabrėžiama, kad bendrovė kol kas nėra atlikusi Vyriausybės parengtų ir Seime registruotų įstatymo pataisų analizės, tačiau čia pat vertinama, kad minėtos pataisos - pažeidžiančios konstitucinius teisinės valstybės principus.

"(...) Manome, kad minėti veiksmai pažeistų konstitucinius teisinės valstybės, teisėtų lūkesčių, pacta sunt servanta (liet. sutarčių reikia laikytis), lex retro non agit (liet. įstatymas atgal negalioja), privačios nuosavybės apsaugos, nediskriminavimo, lygiateisiškumo ir kitus teisės principus bei valstybės įsipareigojimus pagal sudarytas sutartis su "NDX energija", - rašoma "NDX energijos" rašte.

Kaip konkretūs galimi pažeidimai nurodoma tai, jog "valstybė kaip sandorio šalis vienašališkai pakeistų AB "Leo LT" tikslą ir "Leo LT", AB teisinį statusą, kurie buvo aptarti ir numatyti sutartyse (su "NDX energija" - BNS)".
Teigiama, kad valstybė kaip sandorio šalis atimtų "NDX energija" akcijų suteikiamas turtines ir neturtines teises.
Be to, valstybė atgaline data, be teisėto ginčų nagrinėjimo proceso siektų konstatuoti jos tinkamai įgaliotų pareigūnų sudarytų sutarčių negaliojimą.

"Norėtume informuoti, kad jei būtų atlikti kokie nors neteisėti veiksmai, pažeidžiantys UAB "NDX energija" teises ir teisėtus interesus, UAB "NDX energija" būtų priversta imtis visų Lietuvos Respublikos įstatymų ir kitų teisės aktų numatytų priemonių teisėms ir teisėtiems interesams ginti", - rašoma bendrovės įspėjime, kuris pirmadienį išplatintas ir visiems Seimo nariams.

Čia pat nurodoma, kad "NDX energija" yra "pasirengusi konstruktyviai bendradarbiauti siekiant rasti visuomenei ir sandorio šalims priimtiną bei teisės aktus atitinkančią išeitį iš susidariusios situacijos".

"Kaip ne kartą esame viešai deklaravę, neprieštaraujame išrinktosios prezidentės (Dalios Grybauskaitės - BNS) išreikštai pozicijai dėl greito, protingo, sąžiningo ir teisingo AB "Leo LT" panaikinimo. Prireikus esame pasirengę tai patvirtinti valstybės institucijoms priimtina teisine forma. Tikime, kad teisiškai korektiškas ir bendru sutarimu pagrįstas sprendimas galėtų būti įgyvendintas greičiausiai ir geriausiai atitiktų tiek valstybės, tiek privataus investuotojo interesus", - teigiama "NDX energijos" rašte.

Seimas antradienį imsis nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" likimą lemsiančių įstatymų projektų.
Vyriausybė praėjusią savaitę pritarė kelių įstatymų pataisoms, leidžiančioms valstybei padidinti įtaką bendrovėje "Leo LT" ir priimti sprendimus dėl jos likimo.

Valstybės valdomą "Leo LT" įstatinio kapitalo dalį siūloma didinti ne mažiau kaip iki dviejų trečdalių akcijų. Tai leistų Vyriausybei panaudoti "Leo LT" turimą turtą planuojamam naujos atominės elektrinės ir elektros tiltų statybų finansavimui, arba reorganizuoti bendrovę.

Planuojama, kad "Leo LT" nestatys atominės elektrinės ir elektros tiltų. Jie bus patikėti Atominės elektrinės statytojui ir Elektros perdavimo jungčių statytojui - valstybei nuosavybės teise priklausantiems juridiniams asmenims, kurių dalis akcijų Vyriausybės sprendimu galės būti perleidžiama užsienio investuotojams.
Šiuo metu Vyriausybei priklauso 61,7 proc. "Leo LT" akcijų, o VP dešimtuko valdomai bendrovei "NDX energija" - 38,3 proc. akcijų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų