Pereiti į pagrindinį turinį

„NDX energija“: nauja atominė elektrinė kainuos 12 mlrd. litų

2009-07-29 15:08
„NDX energija“: nauja atominė elektrinė kainuos 12 mlrd. litų
„NDX energija“: nauja atominė elektrinė kainuos 12 mlrd. litų / Tomo Urbelionio (BFL) nuotr.

„Leo LT” akcininkė, bendrovė „NDX energija“ suskaičiavo, jog naujos atominės elektrinės statybai reikės užsitikrinti apie 12 mlrd. litų finansavimą, o elektros jungtis su Švedija, be Europos Sąjungos paramos, kainuos papildomus 2 mlrd. litų.

Po Ignalinos atominės elektrinės (IAE) uždarymo Lietuvos elektros energetikos sektoriaus laukia didelės permainos ir sunkiai iš vietos judantis stambių strateginių projektų įgyvendinimas.

Skaičiuojama, kad net įvertinus Europos Sąjungos 175 mln. eurų paramą elektros perdavimo jungčiai tarp Lietuvos ir Švedijos NordBalt, šio projekto įgyvendinimui reikės papildomų 2 mlrd. litų. Tai reiškia, kad kiekvienos šalių (Lietuvos, Latvijos ir Švedijos) bendrovėms, įgyvendinsiančioms projektą, prie gaunamos ES paramos teks „sukrapštyti“ dar po 700 mln. litų, - skaičiuoja „NDX energija“.

„Ką jau kalbėti apie naujos atominės elektrinės statybą, kurios kaina svyruoja apie 3 000 – 4 000 EUR / 1 kW. Tai reiškia, kad nepriklausomai nuo to, kokio dydžio nauja atominė elektrinė bus statoma, Lietuvai norint padengti apie 1 000 MW prarandamo elektros energijos generavimo pajėgumo (šiuo metu dar veikiančio antrojo IAE reaktoriaus galia siekia 1 300 MW), reikės užtikrinti apie 12 mlrd. Lt finansavimą (3 500 EUR/kW x 1 000 000 kW x 3,4528 Lt/EUR)“, - rašoma bendrovės tinklalapyje.

Lietuvos nacionalinėje energetikos strategijoje numatyti ir dar du projektai – elektros perdavimo jungtis su Lenkija bei Lietuvos elektros energetikos sistemos integravimas iš rytietiškos IPS/UPS į vakarietišką UCTE, virstančią į ENTSO-E, sistemą. Šių projektų vertė tiksliai nėra žinoma, tačiau taip pat skaičiuojama milijardais litų.

Projektai ambicingi, sąrašas netrumpas. Būtinumas – akivaizdus, tačiau jau metų metais niekas nepajuda iš vietos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų