Pereiti į pagrindinį turinį

„NDX energijos” komentaras dėl elektros kainų, kai bus uždaryta IAE

2009-07-28 18:39
„NDX energijos” komentaras dėl elektros kainų, kai bus uždaryta IAE
„NDX energijos” komentaras dėl elektros kainų, kai bus uždaryta IAE / Gedimino Bartuškos nuotr.

 

2009 m. gruodžio 31 d. sustabdžiusi Ignalinos atominę elektrinę (IAE), Lietuva neteks pigaus elektros energijos šaltinio. Daugelis ekspertų šiandien įvairiai prognozuoja ir vertina, kiek dėl brangstančios elektros gamybos kitais metais didės elektros kainos galutiniams vartotojams. Bendrovė „NDX energija“ siūlo įvertinti objektyvius duomenis, kurie gali būti naudojami prognozuojant 2010 m. elektros kainas.

Jau 25-erius metus IAE gaminą pigią elektros energiją ne tik Lietuvai, bet ir aplinkinėms valstybėms. Nuo šių metų pradžios Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija patvirtino 6,11 ct/kWhIAE gaminamos elektros energijos kainą, kuri yra viena žemiausių Europoje.

Deja, to negalima pasakyti apie vidutinę elektros gamybos kainą Lietuvoje, kuri pastaruoju metu aplenkė Europos biržose prekiaujamos elektros kainas.

Kodėl jau šiandien, dar neuždarius IAE, vidutinė elektros gamybos kaina Lietuvoje yra daugiau kaip 30 proc. didesnė nei Vokietijoje, kurioje daugiau kaip 60 proc. elektros gaminama termofikacinėse elektrinėse, ar Prancūzijoje, kurios gamybos balansas panašus į Lietuvos?

Atsakymą rasime panagrinėję Lietuvos elektros gamybos kainos struktūrą:

Termofikacinėse elektrinėse (Vilniaus, Kauno, Panevėžio ir kt.) ir bendrovės Lietuvos elektrinė (Elektrėnų elektrinė) pagamintos elektros energijos kainos siekia apie 30 ct/kWh ir yra beveik trigubai didesnės, nei elektros, kuria prekiaujama Europos elektros biržose, kainos. Tokiu būdu, nors IAE gaminamos elektros kaina tesiekia 6,11 ct/kWh, vidutinė elektros gamybos kaina Lietuvoje pakyla iki 14,3 ct/kWh.

Matant tokią disproporciją tarp Elektrėnų elektrinės, kuri bus pagrindinis elektros šaltinis, kitais metais pakeisiantis prarandamus IAE pajėgumus, ir Europos elektros biržose prekiaujamos elektros kainų kyla klausimas, ar ši disproporcija pagrįsta ir už kiek Elektrėnų elektrinė įstengs pagaminti elektros kitąmet?

Elektrėnų elektrinė elektros gamybai naudoja iškastinį kurą (gamtines dujas arba naftos produktus), todėl prognozuojant joje pagaminamos elektros kainą, reikėtų pažvelgti į istorines naftos ir Elektrėnų elektrinėje gaminamos elektros kainas.

Naftos kainai siekiant apie 70 dolerių už barelį (maždaug tiek, kiek nafta kainuoja dabar), Elektrėnuose gaminamos elektros savikaina siekia apie 30 ct/kWh. Kiek nafta kainuos 2010 m., galima tik spėlioti, tačiau matant šią koreliaciją, kiekvienas gali apytiksliai įvertinti, kaip keičiantis naftos kainai, gali kisti Elektrėnų elektrinėje pagaminamos elektros savikaina. Norint prognozuoti galutinę Elektrėnuose gaminamos elektros kainą, reikėtų prie savikainos (kurią galime prognozuoti, atsižvelgiant į naftos kainos prognozę) pridėti veiklos sąnaudas (darbo užmokestį, remontų sąnaudas ir pan.).

Kodėl Elektrėnų elektrinės veiklos sąnaudos nevertinamos, šiandien skaičiuojant šioje elektrinėje pagaminamos elektros kainas? Veikiant IAE, Elektrėnų elektrinė veiklos sąnaudas padengdavo pardavinėdama elektros rezervą (elektros rezervavimas reikalingas tam, kad avariniu atveju sugedus IAE ir nesant kitų tiekėjų, būtų galima užkurti elektrinės blokus ir juose gaminama elektra pakeisti dėl avarijos prarastus pajėgumus). Sustabdžius IAE, didelių rezervinių galių nebereikės, kadangi nebus didelių elektrą generuojančių agregatų, kurie galėtų sugesti - juos pakeis daug smulkesnių generatorių. Taigi Elektrėnų elektrinė neturės kaip padengti veiklos sąnaudas, išskyrus įtraukiant jas į gaminamos elektros kainą. Šios sąnaudos 2009 m. viršija 110 mln. litų per metus.

Sunku būtų sugalvoti priežastis, kodėl racionalūs elektros energijos eksportuotojai Lietuvai turėtų elektrą parduoti gerokai pigiau, nei Lietuva gali jos pasigaminti savo elektrinėse. Nebent, kaip jau rašėme anksčiau, tarp šių eksportuotojų būtų sukurta efektyvi konkurencija. Tačiau tam reikia, kad jau nuo 2010 m. sausio 1 d. Lietuvoje veiktų skaidri ir efektyvi elektros rinka. To ir palinkėsime visiems šio straipsnio skaitytojams.

 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų