Pereiti į pagrindinį turinį

Negavusių bedarbio pašalpos - daugiau nei Utenos gyventojų

2009-08-04 21:18
Negavusių bedarbio pašalpos - daugiau nei Utenos gyventojų
Negavusių bedarbio pašalpos - daugiau nei Utenos gyventojų / Evaldo Butkevičiaus nuotr.

Šiaulių, Joniškio, Akmenės darbo biržoms pranešant apie bedarbiams vėluojančias pašalpas už birželį, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos Darbo departamento direktoriaus pavaduotojas Ramūnas Darulis sako, kad pašalpų dar laukia iš viso apie 36 tūkst. bedarbių. Šis skaičius viršija Utenoje gyvenančiųjų skaičių - šiame mieste yra apie 33 tūkst. gyventojų.

Anot R.Darulio, vėluojama, nes bedarbių daugėja itin sparčiai, o „Sodrai“ dar reikia skirstyti lėšas pensininkams, mamoms.

Nedarbo išmokas gaunančiųjų - vis daugiau

„Situacija susidarė, nes labai sparčiai didėja ekonominė krizė ir labai sparčiai auga bedarbių, gaunančių nedarbo išmokas, skaičius“, - antradienį Lietuvos radijui komentavo R.Darulis.

Anot jo, metų pradžioje nedarbo išmokas reikėjo skirti 33 tūkst., balandį - 69 tūkst., o birželį - jau 81 tūkst. žmonių.

„Per savaitę vidutiniškai atsiranda apie 3 tūkst. naujų nedarbo išmokų gavėjų“, - skaičiavo R.Darulis.

„Bedarbių srautai viršijo net bet kokias blogiausias prognozes“, - pridūrė jis.

Trūksta 25 mln. litų

Pasak R.Darulio, nuo metų pradžios iš Užimtumo fondo lėšų jau išmokėti 262 mln. litų.
Jis pabrėžia, kad „Sodra“ perveda pinigus „ir pensininkams, ir mamoms su vaikais, ir sergantiems asmenims - jiems labai sudėtinga valdyti tą situaciją, kaip paskirstyti lėšas“.

„Iš viso liko per visą Lietuvą apie 36 tūkst. bedarbių, su kuriais neatsiskaityta už birželio mėnesį ir tam reikia beveik 25 mln. litų“, - teigė ministerijos atstovas, pridurdamas, kad „dabar savo eilėje dar laukia ir pensininkai, su kuriais reikia atsiskaityti iki 10 mėnesio dienos“.

R.Darulis nurodė besitikintis, kad situacija dėl pašalpų bedarbiams turėtų susitvarkyti „per vieną dvi savaites“.

Kada bus atsiskaityta - neaišku

„Sodros“ Komunikacijos departamento vyriausioji specialistė Meda Denopaitė lrt.lt atsiųstame elektroniniame laiške situaciją komentavo nurodydama, kad „Sodra“ yra „įvykdžiusi visus savo įsipareigojimus Užimtumo fondui ir pervedusi lėšas į Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sąskaitą“.

Lietuvos radijas antradienį pranešė, kad dalis Šiaulių apskrities bedarbių dar nesulaukė bedarbio pašalpų už birželio mėnesį. Pašalpos vėluoja Šiaulių mieste, Akmenės ir Joniškio rajonuose.

Darbo biržos duomenimis, daugiausiai bedarbių apskrityje šiuo metu yra Akmenės rajone, kur nedarbo lygis siekia 16,5 proc.

Rajono darbo birža bedarbio išmokas yra išmokėjusi tik už pusę birželio, atsiimantieji vėliau išmokų tebelaukia.

Darbo biržos specialistai sakė tiksliai nežinantys, kada bus gauti vėluojantys pinigai ir atsiskaityta su bedarbiais.

Birželio pradžioje skelbta, kad išmokos bedarbiams buvo ėmusios vėluoti Klaipėdoje. Atlyginimų tuomet negavo ir patys darbo biržos darbuotojai.

Rugpjūtį į darbą po kelių savaičių atostogų grįžtanti Vyriausybė skelbė svarstysianti, kaip pakeisti biudžeto skylių nebeužlopančios „Sodros“ situaciją. Vienas iš siūlymų yra keliais procentais didinti dirbančiųjų „Sodrai“ mokamo mokesčio tarifą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų