Nepritariama siūlymui įteisinti „skiepadienį“

Vyriausybė trečiadienį pritarė Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) parengtai išvadai, kuria nepritariama įstatymo pataisoms, siūlančiomis įteisinti „skiepadienį“.

„Valstiečių“ frakcijos nariai Tomas Tomilinas, Linas Kukuraitis, Giedrius Surplys, Jonas Jarutis, Aurelijus Veryga, Laima Nagienė ir Lukas Savickas siūlo darbuotojo prašymu suteikti laisvą poilsio dieną po skiepo nuo užkrečiamosios pandemiją sukėlusios ligos, dėl kurios paskelbta valstybės lygio ekstremali situacija ar karantinas. Laisva diena būtų apmokama iš darbdavio lėšų, mokant darbuotojui jo vidutinį darbo užmokestį.

Ministerija savo ruožtu pritaria įstatymo projekto tikslui – padėti žmonėms savarankiškai apsispręsti dėl skiepijimosi nuo koronaviruso, tačiau nepritaria įstatymo pakeitimo projektui.

Pasak SADM, siekiant įgyvendinti šį tikslą, turėtų būti keičiamas Žmonių užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės įstatymas, kuris nustato fizinių ir juridinių asmenų teises bei pareigas užkrečiamųjų ligų kontrolės ir profilaktikos srityje.

„Pažymėtina, kad Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatyme nustatyta galimybė darbuotojui, tapusiam laikinai nedarbingam, gauti ligos išmoką, kurią už dvi pirmąsias kalendorines nedarbingumo dienas, sutampančias su darbuotojo darbo ar tarnybos grafiku, moka darbdavys. Taigi galiojantis teisinis reguliavimas užtikrina nuo koronaviruso infekcijos pasiskiepijusių darbuotojų socialinę apsaugą“, – teigia ministerija.

Ministerija taip pat sako, kad siūlymas neatitinka teisėkūros pagrindų įstatyme įtvirtinto tikslingumo principo, nes jis visai neturėtų įtakos 36 proc. gyventojų, kurie nėra darbuotojai ir neketina skiepytis, todėl siekiama masinė gyventojų vakcinacija nebūtų užtikrinta.

Šiuo metu paskiepytas asmuo dėl blogos savijautos bendra tvarka gali susisiekti su savo gydytoju ir paprašyti nedarbingumo. Ligos išmoką pirmas dvi kalendorines nedarbingumo dienas moka darbdavys, o už kitas nedarbingumo dienas ligos išmoką nustatyta tvarka moka „Sodra“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimas

Klausimas portretas
O kaip susisiekti su gydytoju,jeigu iš lovos pakilti sunku ir galva svaigsta,o telefono ragelyje nesibaigianti muzikėlė su pertraukom(prašome palaukti),kuri dar labiau erzina?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių