Pereiti į pagrindinį turinį

Niekam tikęs

2009-05-04 09:00
DMN inf.

Teisininkai peikia šią savaitę Seime planuojamą svarstyti Fizinių asmenų bankroto įstatymo projektą. Nors, pasak teisės specialistų, fizinių asmenų bankroto įteisinimas neišvengiamas, užregistruotasis projektas turi daug spragų. Dėl to gali būti destabilizuota šalies ekonominė padėtis, o žmonėms tai jokios naudos esą neduotų.

Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Civilinės teisės ir civilinio proceso katedros vedėjas Vytautas Mizaras itin kritiškai įvertino projekto nuostatą, pagal kurį bankroto byla negali būti keliama, jeigu nuo bankroto proceso pabaigos nėra praėję daugiau kaip penkeri metai.

"Vadinasi, teoriškai galima manyti, kad fizinis asmuo galėtų kreiptis dėl bankroto bylos iškėlimo kas penkerius metus. Toks siūlymas vertintinas ypač kritiškai, nes tai iš esmės galėtų destabilizuoti ekonominę apyvartą ir skatinti nusimesti atsakomybę už prisiimamas prievoles", – sakė V.Mizaras.

Pabrėžiama, kad reglamentuojant fizinių asmenų bankrotą daugiau dėmesio turėtų būti skiriama ne tik skolininkų, bet ir kreditorių interesų apsaugai, o pateiktame įstatymo projekte to pasigendama.

"Siekiant įtvirtinti fizinių asmenų bankrotą, reikėtų bankrotą traktuoti kaip naujų galimybių, skirtų spręsti nemokumo problemoms, sukūrimą. Turėtų būti siekiama ne skatinti taikyti skolininko turto likvidavimo procedūrą, t. y. atleidimą nuo nesumokėtų skolų dalies, o daugiau dėmesio skirti kreditorių interesų apsaugai", – pridūrė V.Mizaras.

Fizinių asmenų bankroto įstatymo projektą Seime kovo mėnesį registravo opozicinėms frakcijoms priklausantys parlamentarai. O Finansų ministerija fizinių asmenų bankroto įteisinimą siūlo atidėti, nes dabar toks žingsnis gali sukelti pavojų finansų sistemos stabilumui.

Šiuo metu Lietuvoje bankrutuoti gali tik juridiniai asmenys, o fiziniai asmenys privalo vykdyti savo turtinius įsipareigojimus iki gyvenimo pabaigos.

Pasak advokato Rimanto Simaičio, šiuo požiūriu Lietuva atsilieka nuo kitų Europos valstybių. "Europos valstybių kontekste Lietuva atrodo labiau neišvystyta šiuo požiūriu, nes net Rytų valstybės, tokios kaip Rusija ar Ukraina, turi fizinių asmenų bankrotą", – kalbėjo advokatas.

Jo teigimu, įteisinti fizinių asmenų bankrotą skatina ir 2000 m. Europos Bendrijų reglamentas dėl bankroto bylų, nors jame prievolė įteisinti gyventojų bankrotą tiesiogiai nenumatyta.

BNS inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų