Pereiti į pagrindinį turinį

Nustatytas sukčius, padirbinėjęs sąskaitas faktūras

2009-05-12 16:51
Nustatytas sukčius, padirbinėjęs sąskaitas faktūras
Nustatytas sukčius, padirbinėjęs sąskaitas faktūras / VMI nuotr. Padirbtos sąskaitos faktūros

Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) specialistai, vykdydami prekiaujančiųjų mėsa kontrolę, susidūrė su vieno fizinio asmens unikaliu nelegalios veiklos atveju - skaičiuojamos šimtais padirbtos PVM sąskaitos faktūros, tonos falsifikuotų mėsos gaminių, tūkstančiais litų gautų pajamų bei tariamo pridėtinės vertės mokesčio.

Po Šiaulių apskrities VMI Operatyvios kontrolės skyriaus bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos specialistų atliktų patikrinimų prekyvietėse, kur prekiaujama rūkytais mėsos gaminiais, skaičiuojami suklastoti prekių įsigijimo dokumentai, neaiškios kilmės mėsos gaminių kiekiai ir pajamos, gautos juos realizavus. Taip pat atliekami priešpriešiniai patikrinimai klastotėse minimose Šiaulių apskrities mėsos perdirbimo įmonėse.

Tikrintojai atkreipė dėmesį į dviejų prekeivių mėsos gaminiais pateiktas 2008-2009 metų pridėtinės vertės mokesčio (toliau - PVM) sąskaitas faktūras, išrašytas vieno ir to paties fizinio asmens, tačiau įvairių produkcijos tiekėjų - 12 įmonių - vardu.

Viena rašysena pildytose PVM sąskaitose faktūrose nurodytas to žmogaus vardas, pavardė, net su vardiniu antspaudu „ekspeditorius“. Kai kurios PVM sąskaitos faktūros išrašytos ta pačia data, numeriu, tačiau skiriasi tiektos produkcijos kiekiai, sumos, nurodyti skirtingi tiekėjai.

Patikrinimui pateikta per 600 galimai suklastotų PVM sąskaitų faktūrų. Apskaičiuota, kad pagal jas per nepilnus pusantrų metų vien minėtiems dviems fiziniams asmenims, prekiaujantiems mėsa, „ekspeditorius“ pristatė daugiau nei 8 tonas mėsos gaminių už 88 tūkst. litų.

Visose tose PVM sąskaitose faktūrose yra apskaičiuotas ir išskirtas PVM - per 13 tūkst. litų, iš kurių nė centas nepapildė valstybės biudžeto. Tai išaiškėjo patikrinus tik du prekiautojus skirtinguose Šiaulių apskrities rajonuose. Minėtas fizinis asmuo „verslą“ vystė Šiaurės Lietuvoje ir savo „taškus“ turėjo ne vien Šiaulių apskrities rajonų prekyvietėse.

Šiaulių AVMI specialistai atliko priešpriešinus patikrinimus keliose iš turimose PVM sąskaitose faktūrose nurodytų Šiaulių apskrities įmonių. Nustatyta, jog dokumentų, kurie buvo rasti pas prekiautojus, įmonės nėra išrašiusios. Tikrintos įmonės savo produkcijos šiam fiziniam asmeniui ,,ekspeditoriui” nėra pardavusios.

Tačiau „ekspeditoriaus“ pavardė daliai įmonių yra žinoma: iš 12 įmonių, kurių „rekvizitais“ naudotasi, jis yra dirbęs 5, o vienoje dirba ir šiandien vadybininku. Akivaizdu, kad privačiai veiklai fizinis asmuo turėjo itin palankų darbų grafiką: ne vienerius metus „ekspeditorius“ dirba toje įmonėje nuo pirmadienio iki ketvirtadienio bei šeštadienį, o penktadieniais - laisvas.

Mokesčių inspekcijos specialistams ieškant atsakymo į klausimą, iš kur ir kokią produkciją turgaus prekeiviams tiekia „ekspeditorius“, paaiškėja, kad naudojamasi ne tik įmonių vardais, adresais išrašant tariamas sąskaitas, bet ir jų gaminių ženklinimui skirtomis firminėmis etiketėmis. Jų reikėjo „ekspeditoriaus“ „gaminamai“ produkcijai.

„Kadangi gaunu minimalų atlyginimą sugalvojau užsidirbti papildomai, prisipirkau tuščių sąskaitų - faktūrų iš parduotuvės ir kasos pinigų tuščių blankų, bei prisipirkęs pigesnės produkcijos iš turgaus. Klastojau apie 12 įmonių PVM sąskaitas faktūras“, - rašoma (kalba netaisyta) „ekspeditoriaus“ paaiškinime.

Minėto fizinio asmens veikoje ryškėja požymiai nusikalstamos veikos, numatytos Lietuvos Respublikos Baudžiamojo kodekso 202 straipsnyje „Neteisėtas vertimasis ūkine, komercine, finansine ar profesine veikla“ bei 300 straipsnyje „Dokumento suklastojimas ar disponavimas suklastotu dokumentu“.

Vyksta tolimesnis tyrimas. Surinktą medžiagą Mokesčių inspekcijos specialistai perduos FNTT Šiaulių apskrities skyriui.

Šiaulių AVMI ragina prekeivius žiūrėti, kokius prekių įsigijimo dokumentus tiekėjas palieka. Daugelio įmonių gamintojų išrašomos PVM sąskaitos faktūros yra atspausdintos, su įmonių logotipais, dokumentams suteikiamos kitokios serijos ir numeriai.

Taip pat primenama, kad nuo gegužės 1 d. gyventojai, įsigiję verslo liudijimus prekybai, užsiimantys ir žemės ūkio bei maisto produktų prekyba, patirtas (apmokėtas) šių produktų įsigijimo išlaidas turi įrašyti į Gyventojo, įsigijusio verslo liudijimą, pajamų ir išlaidų apskaitos žurnalą (toliau - žurnalas) jų įsigijimo dieną, įsigijimo datą įrašant žurnalo 4 stulpelyje (šalia nurodomo išlaidų eilės numerio).

Kitos rūšies patirtos išlaidos į žurnalą įrašomos paties gyventojo pasirinkimu: vienu įrašu už visą mėnesį, neskirstant jų pagal rūšis, arba suskirstant pagal rūšis ir pagal išlaidų padarymo datą.

Gyventojai, kuriems kyla neaiškumų ar norima pasitarti mokesčių klausimais, reikėtų kreiptis į Mokesčių informacijos centro (MIC) telefonu 1882, taip pat galima informuoti apie pastebėtus negatyvius reiškinius. 

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų