Pereiti į pagrindinį turinį

Ore ir žemėje pristigo vietos

2008-10-01 09:00

Latvijos nacionalinės oro bendrovės "airBaltic" ir Lietuvos kapitalo skrydžių bendrovės "flyLAL-Lithuanian Airlines" konfliktas jau sulaukė ir abiejų šalių valdžios atstovų, ir verslo partnerių dėmesio.

"Brangiai kainuos"

Oro bendrovė "airBaltic", įsivėlusi į teisinius ginčus su konkurente "flyLAL-Lithuanian Airlines", netrukus sustabdys didžiąją dalį skrydžių iš Vilniaus oro uosto, pareiškė Latvijos susisiekimo ministras Ainaras Šleseras.

"Šis žaidimas ("flyLAL" ieškinys prieš "airBaltic" ir Lietuvos teismo sprendimas areštuoti bendrovę "airBaltic" ir Rygos oro uosto turtą – BNS) jiems brangiai kainuos", – perspėjo A.Šleseras.

Lietuvos susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius, remdamasis pokalbiu su Latvijos ministru, teigė, jog visa informacija apie Latvijos bendrovės pasitraukimą iškreipta.
"airBaltic" tikrai nesitraukia iš Lietuvos", – sakė A.Butkevičius. Jo teigimu, joks Rygos oro uosto ir "airBaltic" turtas nėra areštuotas – tai jam esą patvirtino "airBaltic" viceprezidentas ir atstovybės Lietuvoje vadovas Tadas Vizgirda.

Latviai sunerimo

Latvijos ministro teigimu, "airBaltic" sprendimas sukels Lietuvos oro transporto krizę, o šalies gyventojai bus priversti naudotis Rygos oro uostu, norėdami skraidyti į įvairius Europos miestus su "airBaltic". A.Šleseras tvirtino, kad tokiais veiksmais Lietuvos oro bendrovė siekia spręsti finansines problemas, nes yra atsidūrusi ties bankroto riba.
A.Šleseras taip pat pridūrė, kad sustabdžiusi skrydžius iš Vilniaus, "airBaltic" perkels savo lėktuvus į Rygą ir tęs plėtrą šio miesto oro uoste, kur kitąmet pasiūlys daug naujų skrydžių.

Anot A.Butkevičiaus, antradienį Latvijos susisiekimo ministerijoje skubiai sušauktas pasitarimas dėl Vilniaus apygardos teismo rugsėjo 25-osios sprendimo, kuriuo teismas esą patenkinto "flyLAL-Lithuanian Airlines" prašymą areštuoti "airBaltic" ir Rygos oro uostui priklausančio turto už beveik 200 mln. litų. Tokią žalą "flyLAL" teigia patyrusi dėl to, kad "airBaltic" su Rygos oro uostu turi lengvatų ir dėl to taiko mažesnes kainas žlugdydama konkurentus.

Bijo didesnių kainų

Oro bendrovių konfliktas nerimą kelia ir verslo partneriams. Keliones organizuojančios bendrovės  "Estravel Vilnius" generalinė direktorė Žydrė Gavelienė įsitikinusi, kad pasitraukus "airBaltic" didėtų skrydžių kainos.

"Jei "airBaltic" išties pasitrauktų iš Vilniaus oro uosto, tai skaudžiai pajustų visi keliautojai, tačiau didžiausia žala būtų padaryta verslo kelionėms. Tikėtina, kad didėtų skrydžių kainos, siaurėtų jų geografija, Lietuva taptų dar mažiau patraukli turistams iš užsienio. Kauno oro uostas niekada neprilygs Vilniaus, nes didžioji šalies verslo dalis sutelkta sostinėje", – nuogąstavo įmonės vadovė.

Vis dėlto verslininkė tikisi, kad šiandien paskelbti "airBaltic" planai yra tik tam tikras emocingas atsakas į prasidėjusius teismų procesus ir nebus įgyvendinti.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų