Pereiti į pagrindinį turinį

P. Mačiulis apie biudžetą: prezidentas neatmeta veto galimybės

2019-10-30 14:20

Prezidento Gitano Nausėdos vyriausiasis patarėjas vidaus politikos klausimais Povilas Mačiulis teigia, kad šalies vadovas, trečiadienį susitikęs su Seimo opozicinių frakcijų vadovais, aptarė išankstinių rinkimų galimybę, biudžeto priėmimo eigą bei urėdijų skaidymo procesą.

M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.

Pasak G. Nausėdos patarėjo, opozicijos kritika biudžeto atžvilgiu kartais yra emocionalūs pasisakymai, tačiau kartu P. Mačiulis neslėpė, kad prezidentas su premjeru Sauliumi Skverneliu yra aptaręs ir biudžeto vetavimo scenarijų.

„Prezidentas iškėlė temas, kurios dabar aktualios ir girdisi visuomenėje: apie Seimo darbo stabilumą, apie politinę situaciją, kuri šiuo metu yra Seime, apie biudžeto svarstymo eigą ir scenarijus, kuo visa tai gali baigtis. Taip pat buvo išgirstas ir liberalų frakcijos pasiūlymas dėl išankstinių rinkimų, aptartos, išgirstos nuomonės. Nemažai kitų klausimų, tarp jų – ir urėdijų skaidymo iniciatyva, kurią girdime iš Seimo“, – trečiadienį po prezidento G. Nausėdos susitikimo su Seimo opozicinių frakcijų vadovais sakė P. Mačiulis.

Prezidentas, pasak P. Mačiulio, opozicijos lyderiams išsakė vertinimą, kad išankstinių rinkimų scenarijus yra mažai tikėtinas.

„Prezidentas nevertino gerai tai, ar blogai. Jis tik išsakė nuomonę apie tai, kad mažai tikėtinas scenarijus, ką mes ir girdime iš opozicinių frakcijų. Panašią nuomonę girdime ir iš valdančiosios koalicijos frakcijų. Bet žinote, politikoje visko būna. Kaip ten bus, pamatysim“, – kalbėjo P. Mačiulis.

Jo teigimu, G. Nausėda pasidžiaugė, kad bent jau pirminėje stadijoje jo pasiūlymai buvo priimti. Opozicijos teiginiai, esą biudžetas gali būti prasčiausias per visą laikotarpį, pasak P. Mačiulio, yra emocionalūs.

„Sunku vertinti tokius emocionalius pasakymus. Vertinti dabar biudžetą yra sudėtinga, nes einant per visus etapus bus dar įvairiausių iniciatyvų. Tą girdime iš Vyriausybės ir iš pavienių Seimo narių. Bus lengviau vertinti tada, kai bus prieita prie finalinio biudžeto vertinimo“, – teigė P. Mačiulis, pridūręs, kad prezidentas tiki, jog Seimas gali susitarti ir priimti subalansuotą biudžetą.

Prezidentas neatmeta galimybės vetuoti biudžetą

Vis dėlto G. Nausėdos patarėjas atkreipė dėmesį, kad šalies vadovas gali pasinaudoti veto teise, jeigu priimtas biudžetas neatlieps visų visuomenės grupių lūkesčių. Tokiu atveju valstybei tektų gyventi su 1/12 biudžeto. Toks scenarijus, pasak P. Mačiulio, yra aptartas ir su premjeru Sauliumi Skverneliu.

„Prezidentas gali pasinaudoti savo teise vetuoti biudžetą. Su premjeru taip pat buvo aptarta, ir jis laikosi tos pačios nuomonės, kad, jeigu reikės, valstybė gali gyventi ir su 1/12. Yra ir tokia galimybė. Dabartiniame etape vertinti, ar atliepta į visų visuomenės grupių lūkesčius, tikrai yra sudėtinga, nes girdime tikrai nemažai chaoso ir pasiūlymų, kurie kol kas nesuveda į vieną švarų ir subalansuotą biudžetą“, – teigė P. Mačiulis.

Kartu G. Nausėdos patarėjas pakartojo prezidento viltį, kad Seimui pavyks susitarti ir patvirtinti kitų metų biudžeto projektą.

„Tikimės, kad tiek valdančioji koalicija su savo lyderiais, tiek Vyriausybė artės prie to, kad turėtume tokį biudžetą, kuris atitiktų visuomenės lūkesčius“, – pridūrė P. Mačiulis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų