Poilsiautojai pakraupę nuo Palangos kainų: Londone pavalgyčiau pigiau nei čia

  • Teksto dydis:

Palangoje atostogaujantiems lietuviams be gero oro tikras galvos skausmas – kur skaniai ir pigiai pavalgyti. Kad kainos nešokiruotų prisėdus prie stalelio, dauguma restoranų ir kavinių jau gatvėje anonsuoja karštų patiekalų kainas. Pavyzdžiui, mėsos kukuliai su koše atsieis trylika eurų, o ančių kepenėlės – 23 eurus, pasakojama LNK reportaže.

„Prieš dvi savaites buvome čia su vaiku, tai brangiausią patiekalą matėme už šešiolika eurų. Valgėme steiką“, – kalbėjo poilsiautoja.

„Vokietijoje buvau prie jūros, tai ten brangiau. Ten steikas – 22 eurai. Visada Palangoje būdavo daug žmonių, dabar tuštoka. Tikriausiai skrenda ten, kur pigiau“, – teigė kitas poilsiautojas.

„Londone pavalgyčiau pigiau nei čia“, – sakė dar vienas poilsiautojas.

Lietuviškuose kurortuose stulbina ir pramogų kainos. Pavyzdžiui, išsinuomoti dviratį dviem valandoms Kunigiškėse be 25 eurų nepavyks. Ekonomistai jau mato ženklus, kad kainos darosi neadekvačios, žmonės perka kiek mažiau.

Kuomet kainos taps neadekvačios, labai greitai į tai sureaguos paklausa.

„Kuomet kainos taps neadekvačios, labai greitai į tai sureaguos paklausa. Jei gyventojai vis dar yra pasiryžę atostogaudami Palangoje pirkti tam tikrus patiekalus už labai dideles kainas, tai tik skatina tas kainas palaikyti“, – pasakojo ekonomistė Indrė Genytė-Pikčienė.

Ką kainos šokiruoja, pigesnių prekių ir toliau galės ieškoti Lenkijoje. Šalis pratęsė pridėtines vertės mokesčio lengvatą maisto produktams ir degalams iki metų pabaigos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

„Šitas pakeitimas buvo įvestas vasario 1 dieną. Pradžioje tai buvo gana žymus pakeitimas, ženkliai matėsi kainų skirtumas, bet po kelių savaičių kainos susilygino su tomis, kurios buvo prieš vasario 1 dieną“, – teigė parduotuvės „Valdi“ vadovas Valdas Krakauskas.

Net ir panaikinus PVM maistui, o degalams sumažinus nuo 23 iki 8 proc., infliacijos lygis Lenkijoje vasaros pradžioje pakilo daugiau nei 14 proc.  Lietuvoje tuo metu buvo ko ne 21 proc. Ekonomistai mano, kad ši priemonė nepasiteisino.

„Jeigu dabar jie panaikintų lengvatas, pas juos maisto kainos augtų pilna PVM lengvatos, kuri buvo pritaikyta, apimtimi. Tai reiškia, kad finale būtų išėję į aukštesnį kainų lygį negu būtų, jei šios lengvatos būtų netaikę“, – kalbėjo VU docentas Algirdas Bartkus.

Už tai Lenkijoje poilsiaujantiems lietuviams kaimyninė šalis vis tiek atrodo pigi ir net dalinasi nuotraukomis kaip įrodymais. Gdanske pačiame centre esančiame restorane aštuonkojis kainuoja trylika eurų, kiaušinienė – keturi, tartaras – devyni eurai, o sriuba – keturi su puse. Alkoholiniai kokteiliai kainuoja tarp keturių ir penkių eurų. Finansų ministerija aiškina Lenkijos pavyzdžiu neseks ir panašių priemonių imtis neplanuoja.

„Tokios lengvatos pagrindinis tikslas – tiesioginė nauda vartotojams per produktų ar paslaugų kainų mažėjimą – nėra pasiekiamas. Tą puikiai iliustruoja 2009 metų pavyzdys, kai Lietuva sumažino akcizą degalams, tačiau norimo efekto mažesnėms kainoms jis neatnešė“, – teigė Finansų ministerija.

„Visa tai kainuoja valstybės iždui ir galima užsižaisti su tokiais tarifais ilgą laiką“, – kalbėjo I. Genytė-Pikčienė.

Anot Lenkijos statistikos departamento, lietuviai per pirmąjį šių metų ketvirtį jau išleido 52 mln. eurų. Lietuvos bankų teigimu, atsiskaitymų apimtys tris su puse karto didesnės nei pernai tuo pačiu metu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Buvau sestadieni Palangoje. Uzsukau i kavine. Valgiau saltibarsciu uz 3.50 eur. Buvo labai skanu, kitu patekalu irgi buvo kainos prieinamos. Tik reikia eiti i kavines pagal savo kisene. Ne turi pinigu tai ir ne eik i brangus restoranus. Londone irgi restoranai skiriasi. Turi pinigus mokek nrangiau, ne turi valgyl namuose.....

Mantas

Mantas portretas
Tai varykite į savo vergijas toliau londonieciai, niekas tokiu vargdieniu kaip jusu cia nelaukia. Mums ir be jusu gerai. Uzdirbame mes ir lt gerai, o jus toliau pahalinkite fabrikuose vargdieniai.

Senbuvis

Senbuvis portretas
Laisvos rinkos šalyje, pardavėjas nustato kainą pats ir niekas negali jos reguliuoti.Kam nepatinka -tas neperka.Taip pat pirkėjų reakcija gali būti nesąžiningų verslininkų boikotas.Tiesiog neiname į kavines ir barus.Prekybos centruose galima prieinama kaina įsigyti greito maisto arba pusgaminių.Porai dienų atvažiavus, galima puikiai išsiversti.O , norintiems praleisti vakarą malonesnėje aplinkoje, galima nuvykti į Klaipėdą(išbandyta, tikrai rekomenduoju), kur kavinės ir barai, mano nuomone, aukštesnio lygio.
VISI KOMENTARAI 37

Galerijos

Daugiau straipsnių