Palygino: dalis daržovių šiemet – žymiai brangesnės

Šiemet dalis daržovių brangesnės nei pernai, tačiau vasarą ūkininkus alinusi sausra šiek tiek sumažino morkų kainas, o didelis eksporto poreikis į trečiąsias šalis kilstelėjo bulvių kainas, sako daržovių augintojai. Tuo metu mažmeninės prekybos tinklų atstovai teigia, jog nuo rugpjūčio daržovių kainos mažėja.

Daržovių augintojų asociacijos vadovė Zofija Cironkienė sako, kad pernai ūkiuose bulvių kaina svyravo nuo 10 iki 22 centų už kilogramą, šiemet – nuo 15 iki 25 centų. Anot jos, labiau brango geresnės kokybės bulvės, kurių daugiau ir eksportuota.

„Padidėjo poreikis bulvių eksportui į trečiąsias šalis, tai dabar jau nebėra preteksto kainoms mažėti. Morkos kol kas daugiau tik vidaus rinkoje, todėl ta kaina po truputį krenta“, – BNS sakė Z. Cironkienė.

Pasak jos, labiausiai šiemet pigo plautos morkos ir tam įtakos turėjo sausra. Morkų kaina pernai ūkiuose siekė nuo 26 iki 30 centų, o šiemet – nuo 18 iki 28 centų.

„Šiemet buvo labai sudėtinga pradžia, morkos augo prastai, augintojams neužteko pajėgumų visus pasėlius palieti. Ten, kur buvo nelieta, morkų produkcija žymiai prastesnė ir tas neišvaizdžias morkas stengiamasi greičiau parduoti, kad nereikėtų sandėliuoti, tai ir rinkoje yra gerokai pigesnių morkų. Jų vidinė kokybė nėra prastesnė, skiriasi tik išvaizda“, – sakė asociacijos vadovė.

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro duomenimis, rugsėjo pabaigoje augintojų ūkiuose bulvių vidutinė kaina buvo 17,7 proc. didesnė nei pernai tuo pačiu metu, baltagūžių kopūstų – 30,4 proc., burokėlių – 29,4 proc. didesnė. Svogūnų ir plautų morkų vidutinės kainos buvo mažesnės atitinkamai 3,5 ir 3,6 procento.

Pasak mažmeninės prekybos tinklo „Maxima“ komercijos vadovės Vilmos Drulienės, daržovių kainos, palyginti su pernai, yra nežymiai didesnės, tačiau pastebima kainų mažėjimo tendencija.

„Kai kurios daržovės vis dar šiek tiek brangesnės nei praėjusiais metais, bet tikimės, jog geras derlius šias kainas dar sumažins, nes nuo rugpjūčio besitęsianti kainų mažėjimo tendencija dar nesustojo. Kainos, spalį palyginti su rugpjūčiu, sumažėjusios 25-50 proc.“, – BNS teigė V. Drulienė.

Pabrango daugiau nei dvigubai

Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centro didžiųjų mažmeninės prekybos tinklų parduotuvėse Lietuvoje išaugintų ilgavaisių agurkų vidutinė kaina mažėjo 17 proc., trumpavaisių agurkų – 8 proc., pomidorų – 7,8 procento.

Svogūnai parduotuvėse brango 54,3 proc., baltagūžiai kopūstai – 48,8 proc., burokėliai – 31,4 proc., supakuotos bulvės – 18,6 proc., nesupakuotos morkos – 2,2 proc., o nesupakuotos bulvės pigo 4,1 procentais.

Anot Z. Cironkienės, derlius šiemet – vidutinis, panašus į praėjusių metų, tačiau produkciją prekybos tinklams tiekiantis ūkiai sodino daugiau bulvių, burokėlių, todėl šiemet jų užauginta daugiau nei pernai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gintas

Gintas portretas
Brangsta, kai pardavinėja perpardavinėtojai. Naujajame ,,Eglės" turguje, burokėliai 80cnt. už 1kg. Nuvykau pas neperdavinėtojus, 28cnt ir jokių problemų, perki toną, ar kg. Nusipirkau 10kg -2,80eu.

> nu

> nu portretas
daugiau niekam nesakyk

nu

nu portretas
pasakysiu pasalapti ...kita met bus dar brangesnes ,nes kuras brangus :)
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių