Pamirštų mokesčių sutarčių jau sudaryta už 665 tūkst. eurų

Šiemet pristatyta vienintelė galimybė praeityje pamirštus mokesčius sumokėti be delspinigių ir baudų sulaukė aktyvaus gyventojų ir įmonių susidomėjimo, Eltai teigė Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Teisės departamento direktoriaus pavaduotoja Alina Gaudutytė.

Pasak jos, mokesčių informacijos telefonu į VMI specialistus dėl atleidimo nuo delspinigių jau kreipėsi per 600 mokesčių mokėtojų, o savarankiškai VMI svetainėje ir kiek.lt atsakymų ieškojo dar 9 tūkst.

„Dažniausiai mokesčių mokėtojus domina praktiniai klausimai, t. y. kaip pateikti prašymą ir sudaryti periodinių mokėjimų grafiką, ką jie turėtų daryti gavę VMI pranešimą apie atleidimą nuo delspinigių, kokie yra mokesčių sumokėjimo terminai patikslinus deklaracijas, vienintelės galimybės atsiskleisti taikymą patikrinimo ir mokestinio ginčo metu“, - Eltai sakė A. Gaudutytė.

Apie tai, kad gyventojai ir įmonės naudojasi galimybe, pasak jos, liudija ir tai, jog pagal mokesčių mokėtojų pateiktus prašymus jau sudaryti 135 periodinių mokėjimų grafikai 665 tūkst. eurų sumai.

Kaip teigė VMI atstovė, inspekcija neidentifikuoja asmenų, kurie pasinaudoja galimybe atsiskleisti ir būti atleistiems nuo delspinigių, kadangi deklaracijos teikiamos ir tikslinamos bendrąja tvarka, todėl tikslus šia galimybe pasinaudojusių asmenų skaičius nežinomas.

„Siekdami užtikrinti mokesčių mokėtojų konfidencialumą ir anonimiškumą, deklaracijas priimame bendra tvarka, prie jų jokių pajamas pagrindžiančių dokumentų pateikti nereikia. Tam, kad mokesčių mokėtojas būtų atleistas nuo delspinigių, nereikia teikti ir jokių papildomų prašymų, tai įvyksta automatiškai“, - Eltai sakė A. Gaudutytė.

ELTA primena, kad iki liepos 1 d. visiems mokesčių mokėtojams yra suteikiama vienintelė galimybė deklaruoti praeityje pamirštas pajamas ir mokesčius sumokėti be jokių delspinigių ar baudų.

Tokia proga yra suteikiama pirmą bei vienintelį kartą ir ateityje analogiška galimybe pasinaudoti mokesčių mokėtojai nebegalės. Atleidimas nuo delspinigių ir baudų už praeityje nesumokėtus mokesčius taikomas visiems - ir gyventojams, ir įmonėms, jei jie nėra bankrutuojantys, bankrutavę ar restruktūrizuojami.

Norėdami pasinaudoti šia galimybe mokesčių mokėtojai iki birželio pabaigos turėtų pateikti arba patikslinti savo deklaracijas už pasirinktus 2014-2018 m. arba, jei pageidauja, už visus penkerius metus ir deklaruoti anksčiau pamirštas pajamas. Tokiu atveju VMI už kadaise nesumokėtus mokesčius delspinigių neskaičiuos ir baudų neskirs.

Deklaravus praeityje pamirštas pajamas, mokesčius nuo jų reikia sumokėti per 20 dienų, tačiau mokesčių mokėtojai gali sudaryti ir periodinių mokėjimų grafiką - laikotarpiui iki 2 metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių