Pandemija koreguoja pirkinių krepšelį: prireikė neįprastų prekių

  • Teksto dydis:

Koronaviruso pandemija koreguoja vadinamąjį vartojimo arba statistinį krepšelį. Jame pirmą kartą atsidurs vienkartinės veido kaukės, pirštinės, respiratoriai, dezinfekcinis skystis, rašo portalas lrt.lt.

Pasak jo, Statistikos departamentas baigia sudaryti beveik tūkstančio perkamiausių prekių ir paslaugų sąrašą kitiems metams. Minėtų prekių įtraukti į statistinį krepšelį poreikio nebuvo nė karto per tris dešimtmečius.

„Dėl pandemijos įtraukėme jas į mūsų krepšelį ir nuo kitų metų fiksuosime jų kainas“, – sako Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus vedėja Virginija Jasionienė.

Šiemet kainos fiksuotos 952 pozicijų. Kitąmet, jau yra aišku, reikės fiksuoti 966 pozicijų. Tačiau statistinis krepšelis keičiasi ir be koronaviruso.

„Tai atspindys to, kad Lietuvos pragyvenimo lygis auga. Žmonės gali pirkti tokias prekes ir paslaugas, kurių anksčiau tiesiog negalėjo“, – sako Lietuvos laisvosios rinkos instituto (LLRI) ekspertas Vytautas Žukauskas.

V. Jasionienė teigia, kad plečiasi ir rinka, ir žmonių vartojimas. Pasak jos, didžiąją dalį – apie 27 proc. – krepšelio sudaro maisto produktai, nealkoholiniai gėrimai. Kita didelė perkamiausių prekių grupė yra sveikatos priežiūros prekės.

Peržiūrint krepšelį, iš jo išimama tai, ko žmonės jau neperka arba perka mažai. Pavyzdžiui, nuo šių metų statistiniame krepšelyje jau nebuvo gyvų upėtakių, bet atsirado ekologiškas jogurtas. Kitų metų krepšelyje neliks kompaktinių diskų kalboms mokytis, bet įtrauktas šakotis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių