Pereiti į pagrindinį turinį

Pašto banko nebus

2010-01-28 07:59
Sugriuvo: Lietuvos paštas ketino su Ūkio banku teikti licencijuotas finansinės veiklos paslaugas, bet kol kas valstybės įmonei teks tęsti įprastą veiklą.
Sugriuvo: Lietuvos paštas ketino su Ūkio banku teikti licencijuotas finansinės veiklos paslaugas, bet kol kas valstybės įmonei teks tęsti įprastą veiklą. / Andriaus Ufarto (BFL) nuotr.

Ūkio bankas neteks galimybės su Lietuvos paštu steigti naują kredito įstaigą – pašto banką. Jau laimėto konkurso rezultatus ketinama anuliuoti.

Tarptautinio partnerio nerado

Susisiekimo ministras Eligijus Masiulis po vakarykščio susitikimo su Prezidente Dalia Grybauskaite netikėtai pareiškė, kad jo netenkina konkurso, kuriuo ieškota partnerio steigti pašto banką, rezultatai.

Pernai liepą Lietuvos paštas paskelbė konkursą parduoti iki 49 proc. antrinės įmonės "Lietuvos pašto finansinės paslaugos" akcijų. Buvo siekiama rasti europinės ir transatlantinės integracijos kriterijus atitinkantį investuotoją, kuris turėtų licencijuotos finansinės veiklos produktų, patirties ir finansinių išteklių. Konkurso laimėtojas su paštu turėjo kurti vadinamąjį pašto banką ir teikti licencijuotas finansines paslaugas.

Planuota išleisti papildomą bendrovės "Lietuvos pašto finansinės paslaugos" akcijų emisiją, tačiau kontrolinis akcijų paketas būtų likęs valstybės rankose. Lietuvos paštas bankui turėjo perduoti savo infrastruktūrą ir darbuotojus, o bankas privalėjo įsipareigoti teikti kreditinius išteklius.

Nors konkursas buvo tarptautinis, dokumentų rinkinius, kainavusius po 10 tūkst. litų, buvo įsigijusios keturios Lietuvoje veikiančios bendrovės. Tačiau pasiūlymą pateikė tik viena – Ūkio bankas. Jis ir buvo pripažintas konkurso laimėtoju. Skaičiuota, kad įsteigti pašto banką prireiks apie metų.

Padėtis pasikeitė

Vis dėlto konkursas, kuriame pasiūlymą pateikė tik vienas dalyvis, netenkina susisiekimo ministro E.Masiulio.

"Konkurso rezultatai mūsų netenkina, ir šis konkursas bus anuliuotas. Mes tikėjomės didesnio dalyvių skaičiaus, laukėme ne tik Lietuvos, bet ir užsienio bendrovių", – kalbėjo ministras.

Anot jo, jeigu bus nuspręsta toliau vystyti šį projektą, vienas iš galimų scenarijų – atsisakyti ieškoti privataus partnerio.

"Turint tokią gerą infrastruktūrą, finansinių paslaugų teikimas, mano galva, yra viena iš veiklų, kuri galėtų paštui užtikrinti papildomas pajamas", – tikino ministras.

Tačiau jis pripažino, kad šiuo metu pasikeitė ir paties Lietuvos pašto finansinė padėtis. "Kada buvo kuriamos konkurso sąlygos, pašte buvo vienokia finansinė situacija. Šiandien ji yra sudėtingesnė. Ir pats paštas, esant tokiai finansinei padėčiai, galėtų sunkiai vykdyti savo įsipareigojimus", – dar vieną konkurso anuliavimo priežastį įvardijo E.Masiulis.

Bankas analizuoja

Susisiekimo ministras patvirtino, kad Ūkio banko kaip vienintelio konkurso dalyvio atmetimas nėra susijęs su tuo, ar bankas kaip galimas investuotojas atitinka eurointegracijos kriterijus.

Lietuvos paštas iki šiol teikia įvairias finansinio tarpininkavimo paslaugas – priima įmokas, mokesčius, siunčia pinigų perlaidas, tačiau jis nėra kredito įstaiga, kuri galėtų teikti licencijuotas finansines paslaugas, pavyzdžiui, teikti kreditus. Anksčiau ne kartą svarstyta, kad papildomų finansinių paslaugų teikimas galėtų pagerinti iki šiol gana prastus Lietuvos pašto veiklos rezultatus.

Pernai lapkritį Susisiekimo ministerija jau buvo pradėjusi derybas su Ūkio banku dėl tolesnių veiksmų. Konkursą laimėjusio banko vadovai pripažino, kad ši naujiena jiems buvo netikėta, tačiau nuo detalesnių komentarų susilaikė.

"Ūkio bankas šiuo metu analizuoja tokį Susisiekimo ministerijos sprendimą ir besiklostančią padėtį bei svarsto galimą tolesnę poziciją", – tokį vadovų komentarą perdavė bankui atstovaujanti Romualda Stonkutė.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų