Paukščių gripas – vis arčiau

Paukščių gripas – vis arčiau

Nors šalyje dar neužfiksuota šios ligos požymių, Lenkijoje viruso židiniai aptinkami vis arčiau Lietuvos sienos.

Dar vienas židinys

Praėjusią naktį Lenkijoje, netoli Olštyno miestelio, buvo rastas dar vienas paukščių gripo židinys. Tai jau aštuntasis šio žmogaus imuninei sistemai mirtino viruso užkratas Lenkijoje. Nors aptikus pirmąjį paukščių gripo protrūkį gruodžio pradžioje lenkai ėmėsi visų saugos priemonių, tačiau virusas plinta ir toliau. Šalies ūkiuose jau sunaikinta per pusę milijono naminių paukščių.

Protrūkio rizika didėja

Veterinarijos ir muitinės pareigūnai nuolat tikrina, ar iš Lenkijos į Lietuvą įvežama produkcija nėra iš tų teritorijų, kur buvo nustatytas paukščių gripas, tačiau, pasak specialistų, situacija Lietuvoje vis dėlto darosi grėsminga. „Lenkai niekaip nesugeba lokalizuoti paukščių gripo židinių, o mūsų šalies verslininkai ir toliau įveža vis daugiau paukštienos. Tad rizika paukščių gripą parvežti į Lietuvą didėja kasdien“,- sakė Klaipėdos apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininkas Antanas Bauža. Per praėjusią savaitę dėl nustatytų pažeidimų į Lietuvos teritoriją buvo neleista įvežti per 118 tonų paukštienos produktų iš Lenkijos.

Pasak specialisto, didesnė grėsmė paukščių gripui paplisti yra Vilniaus ir Kauno apskrityse, nes ten yra nemažai paukščių fermų, taip pat ir siena su Lenkija netoliese. Klaipėdos apskrityje tėra septyni didesni paukščių ūkiai, kuriuose šiuo metu auginama apie pusę milijono paukščių.

Problema - kur laidoti

Nors šiuo metu imtasi visų galimų apsisaugojimo nuo paukščių gripo priemonių, neatmetama galimybė, kad šios ligos židinių gali atsirasti ir Klaipėdos apskrityje. Išlieka tik vienintelė ir kol kas neišspręsta problema – neaišku, kur reikėtų laidoti nugaišusius paukščius. Aptikus židinį, visus paukščius tiek iš fermų, tiek iš privačių žmonių ūkių tektų išnaikinti kilometro spinduliu. „Savivaldybių atstovai siūlė paukščius laidoti uždarytame sąvartyne, tačiau, mano nuomone, ši vieta tikrai nėra tinkama. Laidojimo vietos turi būti parinktos netoli paukštynų. Taip pat būtina ištirti, ar tose vietose nėra aukštas gruntinio vandens lygis, nes, užkrėtus vandenį, pandemijos išvengti nepavyktų“,- teigė Klaipėdos regiono aplinkos departamento direktorius Andrius Kairys.

Kur būtų laidojami nugaišę paukščiai, valdininkai pažadėjo apsispręsti dar iki naujų metų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių