Pereiti į pagrindinį turinį

Pieno karas – vis karštyn

2009-11-05 07:54
Pratrūko: ūkininkai skundžiasi, kad perdirbėjai už pieną esą moka nesąžiningą kainą.
Pratrūko: ūkininkai skundžiasi, kad perdirbėjai už pieną esą moka nesąžiningą kainą. / Tomo Černiševo nuotr.

Pieno perdirbėjai ir ūkininkai vakar daugiau nei dvi valandas laužė ietis dėl kooperatinės pieno perdirbimo įmonės statybos, tačiau bendros kalbos taip ir nerado. Tiesa, užkulisiuose jau kalbama apie susitarimus.

Didieji šalies pieno perdirbėjai, bijodami ūkininkų konkurencijos, visaip bando įtikinti žemdirbius nestatyti kooperatinės perdirbimo gamyklos. Tačiau ūkininkai, jau maždaug du dešimtmečius bergždžiai kovojantys dėl didesnių ir, jų teigimu, sąžiningų pieno supirkimo kainų, pasiduoti nežada.

Norėdami atvėsinti jau keletą mėnesių verdančias karštas diskusijas, Žemės ūkio rūmai surengė apskritojo stalo diskusiją, tačiau per ją jokių esminių rezultatų nepasiekta. Naujos gamyklos iniciatoriai įtikinėjo neturintys kitos išeities, o perdirbėjai aiškino, kad kooperatyvas negalės ūkininkams mokėti daugiau nei jie, mat pasaulinė pieno kaina mažėja.

Po susitikimo pasklido kalbos, kad viena didžiausių Lietuvoje pieno perdirbimo įmonių "Žemaitijos pienas" mainais už žaliavą kooperatyvui "Pienas LT" neva siūlo savo akcijų.

Neoficialiomis BNS žiniomis, "Žemaitijos pienas" jau pateikė pasiūlymą "Pienui LT". Jame nenurodomas konkretus akcijų paketo dydis.

Žemdirbiams nusprendus statyti kooperatinę pieninę, kuri žada mokėti aukštesnę pieno supirkimo kainą jo gamintojams, perdirbėjai nerimauja, kad žaliavinio pieno neužteks visoms dabar veikiančioms gamykloms.

Komentaras UŽ

Naglis Narauskas, Kooperatyvo "Pienas LT" valdybos pirmininkas

Perdirbėjai sako, kad gerbia ir myli ūkininkus, kad neprieštarauja kooperatyvų kūrimuisi. Bet visi veiksmai priešingi. Perdirbėjai daro viską, kad kooperacija nesikurtų. Manote, kad neinvestuodami galėsite ir toliau sočiai gyventi? Manote, kad ir toliau jums vergausime? Taip nebus. Pripažinkite, kad be žaliavos jūs esate niekas. Vasarą aplankiau daugumą perdirbėjų. Sakiau, kad jūs stumiate mus, ūkininkus, į prarają, jei mes neišgyvensime, tai ir jūs žūsite. Tąkart išgirdau tik arogantiškus atsakymus: "Kas išgyvens, tas išgyvens." Bet pagaliau runkeliai pradėjo žiūrėti į savo veiklą kaip į verslą. Ir jėgos pasiskirstė kitaip. Jūs priešinatės ūkininkų gerovei. Bet nereikia blefuoti. Jūs nebeturite kozirių. Kalbate apie savisaugos instinktą, sakote, kad trūks žaliavos, kai atsiras dar viena įmonė. Aiškinate, kad ta įmonė turės geresnes konkurencijos sąlygas, nes gaus 60 mln. litų ES paramos. Bet dabar jūs pasakote tokią pieno kainą, kuri nepadengia net gamybos savikainos, o ką daryti ūkininkams? Jie karvės, kaip čiaupo, neužsuks.

Mes sugebėsime už pieną mokėti vidutinę ES kainą. Jei ji nukris, aišku, ir mes mokėsime mažiau.

 

   

Komentaras PRIEŠ

Linas Sasnauskas, Pieno perdirbėjų asociacijos "Pieno centras" atstovas ir bendrovės "Pieno žvaigždės" vykdomasis direktorius

Perdirbėjai niekada nesakė, kad yra prieš naują gamyklą. Bet mes neleisime skleisti melagingų žinių apie save, kurios jau keletą metų skleidžiamos ir per spaudą. Melas, kad Lietuvoje pieno kaina yra mažiausia visoje ES. Pastaruosius metus pieno kaina mažėjo. Bet tam buvo objektyvių priežasčių. Ir garantuoju, kad ta nauja įmonė kainos nepakels. Didesnę kainą kooperatinė gamykla galės mokėti tik pirmus antrus metus. O vėliau ji nesiskirs nuo dabar mūsų mokamos kainos – tokia yra rinka.

Sakote, kad mes esame blogiukai, kad 20 metų jus engėme, o dabar atėjo jūsų valanda. Bet visas sektorius yra patekęs į bėdą. Reikia draugiškai spręsti problemas, gerinti pieno kokybę, primelžį iš vienos karvės.

2007 m. pienas kainavo 45 euro centus. Tačiau nuo to laiko pasaulinės pieno kainos krito nuolat. Jūs tikinate, kad galėsite ūkininkams mokėti už litrą pieno litą, o kas bus, jei pieno kainos nukris dar labiau? Iš ko tada mokėsite tą litą?


Grasina netiekti pieno

Ūkininkai pažadėjo artimiausiu metu svarstyti, ar verta parduoti žaliavą vienai iš didžiausių perdirbėjų bendrovei "Pieno žvaigždės".

Ūkininkus papiktino Pieno perdirbėjų asociacijos "Pieno centras" paskelbtas užsakomasis rašinys, kuriuo Vyriausybė raginama nežlugdyti pieno sektoriaus, kai parama skiriama dar vienai pieno perdirbimo įmonei statyti.

Pasak ūkininkų, tokie veiksmai užsakomajame straipsnyje įvardijami kaip netiesioginė parama kaimo oligarchams. Tai labiausiai ir papiktino ūkininkus.

"Agrokoncerno" savininko Ramūno Karbauskio teigimu, "Pieno centro" teiginiai, kad iš pasikeitusių verslo sąlygų lobsta tik kaimo verslo oligarchai, nepagrįsti. Jis žada siūlyti žemdirbiams nebetiekti žaliavos "Pieno žvaigždėms", nes šią bendrovę laiko minėto laiško iniciatore.

Šaltinis: BNS inf.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų