Pieno, vaisių ir daržovių vartojimo mokyklose skatinimui – ES parama

Pagal ES mokykloms skirtą programą 2019-2020 m. milijonai vaikų visoje ES gaus pieno, vaisių ir daržovių. Lietuvoje 2019-2020 m. mokslo metams numatyta skirti 1,1 mln. eurų vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo mokyklose programai, 1,09 mln. eurų - pieno vartojimo skatinimo mokyklose programai.

Kaip rašoma Europos Komisijos (EK) pranešime spaudai, trečiadienį patvirtinti 2019-2020 mokslo metams skirti nacionaliniai biudžeto asignavimai ES vaisių, daržovių ir pieno vartojimo skatinimo mokyklose programoms. 145 mln. eurų skirta vaisiams ir daržovėms, o 105 mln. eurų - pienui ir kitiems pieno produktams. Maisto dalijimo programą papildo švietimo priemonės, padedančios šviesti vaikus apie žemės ūkį ir skatinti sveiką mitybą.

„Dėl ES mokykloms skirtos programos jaunieji mūsų piliečiai gali gauti maistingo, saugaus ir kokybiško Europos ūkininkų pagaminto maisto, o kartu jie sužino, iš kur tas maistas atsiranda. Komisija didžiuojasi, galėdama prisidėti prie šio svarbaus mokinių ugdymo proceso, kuriuo nuo mažens formuojami sveiki įpročiai“, - sakė už žemės ūkį ir kaimo plėtrą atsakingas EK narys Philas Hoganas.

Trečiadienį EK paskelbė ir vertinimo ataskaitą, kurios duomenimis, 2017-2018 mokslo metais ES mokykloms skirtose programose dalyvavo apie 159 tūkst. mokyklų. Per tuos metus Europos vaikams išdalyta iš viso 255,5 tūkst. tonų šviežių vaisių bei daržovių ir 178 mln. litrų pieno už daugiau nei 182 mln. eurų iš ES biudžeto.

Kaip pažymi EK, šalys, pageidaujančios dalyvauti ES mokykloms skirtoje programoje, turi pranešti apie tai Komisijai iki sausio pabaigos ir drauge pateikti paramos paraišką.

Tai, kokius produktus dalyti, pasirenkama, atsižvelgiant į sveikatos ir aplinkos apsaugos aspektus, sezoną, esamą produktų įvairovę ir prieinamumą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių