Pirmą ketvirtį bankų sektorius uždirbo 29 proc. mažiau pelno nei prieš metus

Pirmą ketvirtį bankų sektorius uždirbo 65 mln. eurų pelno – tai 28,5 proc. mažiau nei tą patį laikotarpį prieš metus, teigia Lietuvos bankas.

Pasak jo, pelningai laikotarpį baigė 10 bankų ar užsienio bankų filialų, nuostolingai – 5. Tarp pastarųjų dominavo besireorganizuojantys, veiklą pradedantys ar ją nutraukiantys dalyviai.

Minėtu laikotarpiu bankai uždirbo 129,5 mln. eurų grynųjų palūkanų pajamų – 12,5 mln. eurų – tai 10,7 proc. daugiau negu 2019 metų pirmąjį ketvirtį. Grynosios paslaugų ir komisinių pajamos pirmąjį ketvirtį, palyginti su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu, beveik nepakito ir sudarė 55,8 mln. eurų.

Pirmąjį ketvirtį indėliai bankuose išaugo 423,2 mln. eurų – iki 25,4 mlrd. eurų. Augimą lėmė išaugę valdžios sektoriaus institucijų, finansų ir ne finansų bendrovių indėliai. Gyventojų indėlių šiek tiek sumažėjo (21,1 mln. eurų arba 0,1 proc.), tačiau šis mažėjimas sietinas ne su COVID-19, o su jau daugelį metų stebima pirmojo ketvirčio sezoniškumo tendencija.

LB akcentuoja, kad, nors indėliai ir paskolų apimtis augo, tačiau bankų laukia su skolinimu ir pajamų mažėjimu susiję iššūkiai.

Centrinio banko teigimu, iš turimų duomenų matyti, kad, prasidėjus koronaviruso protrūkiui ir karantinui, naujo kreditavimo apimtis gerokai sumažėjo, todėl tikėtina, kad ateinančiais ketvirčiais mažės paskolų portfelis bei komisinių ir palūkanų pajamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių